Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


cralusso golf,spirit,capri

2010.03.06

Cralusso Golf, Spirit, Capri

A Cralusso név a folyóvízi horgászatot forradalmasító úszóival szerzett először hírnevet magának. A Szörf, Bolo, Bubble, Torpedó úszók sikerét követően, a szilaj folyók után a fejlesztő a csendesebb állóvizekre „evezett”. A waggler úszós technika is számos megoldásra váró feladat elé állította Králik Karcsit. Az UFO, Rocket és Rocket light wagglerek voltak a cég soron következő innovációi. Aki azonban azt gondolta, hogy a Cralusso cég ezek után ülni fog a babérjain, tévedett. Újabb terület és módszer következett, ahol ismét horgászat során felmerült kérdésekre kellett választ keresni. A Cralusso úszócsalád pedig ezáltal újabb tagokkal bővült.

Szűrés Polyák Csaba írásaira
Polyák Csaba

A spicc- és rakós bottal történő horgászat egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Spiccbottal szinte minden horgász rendelkezik, ha másért nem, a csalihalfogás végett. Sokan azonban nem csak ezért vásárolnak spiccbotot. A hosszabb, 6-7-8 méteres pálcákkal kifejezetten élvezetes tud lenni a horgászat. A horgászcikk-ipar fejlődése ma már ott tart, hogy egy 7-8 méteres botot is könnyedén forgathatunk egész nap. A mai spiccbotok könnyebbek, gerincesebbek régi társaiknál. Egy jó bottal akár a folyókon is eséllyel vehetjük fel a harcot a szilaj paducokkal, termetesebb dévérekkel szemben. Aki szereti a spiccbotos horgászatot, azt már csak egy hajszál választja el a rakós bot megvásárlásától. Ha sikerrel kijártuk a spiccbot-iskolát, következik a rakós botos tanfolyam. Mint minden módszernél, itt is vannak „variációk”. Tudunk horgászni álló-, vagy folyóvízen, keszegezhetünk, vagy akár pontyozhatunk is.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A spiccbot minden horgásznál ott lapul a botzsákban…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… de egyre többen vesznek rakós botot is a kezükbe

Attól függően, hogy hol és mire szeretnénk horgászni, a szerelékeinket is ennek függvényében kell összeállítanunk. A Cralusso korábbi modelljei is egy-egy, horgászat közben megfogalmazott problémára adtak választ. A rakós botos módszerhez kiötlött Torpedó és Torpedó tuning modellekkel a folyókon megvalósíthatjuk a tökéletesen megállított szerelékkel történő horgászatot, a Bubble modell a lassú úsztatást tökéletesítette. A horgászat azonban nem csak folyókra koncentrálódik. Sokan spiccbotoznak, rakóznak tavakon, lassú áramlású csatornákon. Az ilyen „nyugodtabb” vizek is tartogathatnak meglepetéseket a horgásznak, és természetesen ezekre a vizekre is más szerelékkel kell készülnünk. Ha spicc- vagy rakós bottal horgászunk, a szerelékünk egyik legfontosabb eleme az úszó. Ha úszóval kell horgászni, a Cralusso termékek között lassan minden helyzethez találunk megfelelő modellt. Egyedül az álló-, lassan áramló vizek képeztek kivételt, legalább is eddig. Králik Karcsi úgy határozott, alaposan szemügyre veszi az ilyen vizeken történő horgászatot, lejegyzeteli azokat a dolgokat, amelyekre lehet ötletes megoldást találni, majd kifejleszt egy olyan úszót, ami megfelelő választ ad a feljegyzett kérdésekre. A kísérletezés olyan jól sikerült, hogy nem is egy, hanem egyszerre három új modell született. Ismerkedjünk meg velük!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Cralusso Spirit, Golf, Capri


Cralusso Golf

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Cralusso Golf

Már a neve is utal arra, hogy ezt a modellt az „áramlásra” tervezték, pontosabban az áramló vizekre. Az úszó anyaga itt is poliuretán hab, ami garantálja, hogy sérülés esetén se ázzon be. A Golf testének formáját az „áramlás” alakította. A hidrodinamikus alakot bárki önmaga is megformázhatja. Ehhez nem kell mást tenni, mint fogni egy szappant, aminek a hossztengelye mentén átfúrtunk egy fém rudat, majd egy madzag segítségével az egész miskulanciát motorcsónak után kötni. Ha egy ideig vontatjuk, a szappan ovális alakot vesz fel, amely elöl kissé tompa, hátul pedig némileg elkeskenyedik. Érdekes megfigyelés, hogy a vontatás sebességétől függően változik a szappan által felvett alak. Minél gyorsabb a csónak, a szappan annál hosszúkásabb alakot vesz fel, míg lassú vontatás esetén zömökebbé válik.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Golf a leggyakrabban használt méretekben készül

A Cralusso Golf úszó alakját mintha ez a kísérlet ihlette volna. A zömökebb, csepp alakú test ideális az áramló vízen történő horgászathoz. Az úszó testének felületét, a Cralusso wagglereken is megtalálható apró kis betüremkedések, a már ismert Golf aerodinamikai forma ékesítik. A rücskös, egyenetlen felületen megtörik a víz áramlása, csökken annak ellenállása, ami természetesebb csalivezetést tesz lehetővé. A Cralusso Golf belső zsinórvezetése szintén ezt a célt szolgálja: a belső zsinórvezetés a pontosabb, kontrolláltabb úsztatást hivatott segíteni.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Golf az áramló vizeken érzi elemében magát

Az úszóknál az „összekötő kapocs” szerepét az úszó szára látja el. Korábban a nagyobb tőkesúlyt képviselő fém, majd a finomabb, érzékenyebb carbon szár terjedt el. A Cralusso Golf esetében két lehetőséggel találkozhatunk. Az egyik a már ismert carbon szár, a másik egy ritkábban alkalmazott megoldás, az üvegszál. Az áttetsző üvegszál rendkívül strapabíró, ugyanakkor hihetetlen érzékeny megoldás. Segítségével nagyon finom horgászatra nyílik lehetőségünk.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az üvegszál erős, rugalmas

 

Az úszó jó láthatósága azonban legalább ilyen fontos. A korábbi modelleknél már tapasztalhattuk, hogy a Cralusso úszók antennarendszere minden helyzetre kínál megoldást. A Cralusso „convert system” néven jegyzi úszóinak széleskörű variálhatóságát. A megváltozó fényviszonyokhoz, a csali nagyságához, az időközben felerősödő szélhez egyaránt tudunk megfelelő antennát választani, akár horgászat közben is. Az már csak hab a tortán, hogy a korábban megvásárolt Cralusso UFO vagy Rocket wagglerekhez is használhatjuk a Golfhoz kapott antennákat, és igaz ez viszont is. Lassan már összeszámolni is nehéz lenne, hányféle antenna variációt használhatunk a Cralusso úszókhoz.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A „convert system”-nek köszönhetően az antennák egyszerre több modellhez is használhatóak

 

A „convert systemnek” köszönhetően a variációk száma hatalmas, általában csak a fantáziánk jelent határt. A Cralusso Golf a lassan áramló csatornák, folyók mellett azokon az állóvizeken is nagy segítségünkre lehet, ahol a szél keltette áramlással is számolnunk, kell.

A Cralusso Golf a következő méretezéssel kerül forgalomba: 1 - 1,5 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 8 - 10 - 12 gramm.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Szerelék Cralusso Golfra

 


Cralusso Spirit

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Cralusso Spirit

 

Legyen szó álló- vagy folyóvízről, a Spirit univerzális formájának köszönhetően mindkét víztípuson használható. Alkalmazható spicc- és rakós boton egyaránt. Az úszó teste a száron megfordítható, ezzel súlypontjának helyzete megváltoztatható. Hullámzó vízen a zömökebb részt alulra fordítva egy stabil, hullámálló úszót kapunk. A poliuretán testnek köszönhetően nem kell féltenünk a fárasztások során.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Spirit is 7 különböző méretben készül

 

Ha rakós botos fárasztás közben netán szakításunk van, és az úszó a kinyúlt guminak köszönhetően visszalő a vízből, az úszó teste nem fog megsérülni. A belső zsinórvezetés miatt nincs kiszakadt zsinórvezető szem, úszóból kitört antenna.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A belső zsinórvezetés előnyeit mindegyik modellnél élvezhetjük

 

A hosszú, kemény fárasztást is jól bírja, nem kell sérüléstől tartanunk. A különböző antennákkal, a különböző méretű csalikhoz tudunk alkalmazkodni. A cserélhető antennáknak köszönhetően sokféle képpen variálható. A vastagabbak a nagyobb méretű csaliknál (kukorica, pellet, különböző gyurmák) használhatóak, míg a karcsúbb méretek elsősorban csontkukac, giliszta, szúnyoglárva csalik esetén válnak be.

A Cralusso Spirit, a következő méretezéssel kerül forgalomba: 0,5 - 0,75 - 1 - 1,5 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 gramm.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Rakós botos pontyozáshoz ideális

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Szerelék Cralusso Spirit-hez

 


Cralusso Capri

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Cralusso Capri

 

A Capri formája karcsú, vékony. Elsősorban állóvízre kifejlesztett úszó, amely dévérezéshez ideális. Az úszó teste ennél a modellnél is megfordítható a száron, így bármikor gyorsan alkalmazkodhatunk a szél keltette hullámokhoz, ahogyan azt a Spirit esetében is olvashattuk. Az úszó teste poliuretán habból készül, ami sérülés esetén sem ázik be. Az egészen finom horgászatnál elegendő, ha magát az úszó szárát használjuk antennaként, de a „convert system”-nek köszönhetően minden helyzethez alkalmazkodhatunk. A különböző méretű antennák minden helyzetre kínálnak megoldást.

A Cralusso Capri a következő méretezéssel kerül forgalomba: 0,5 - 0,75 - 1 - 1,5 - 2 - 3 - 4 – 5 - 6 gramm.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Cralusso Capri méretezése

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Szerelék Cralusso Capri-hoz

 

E három új modellel kiegészülve a Cralusso úszók minden víztípusra és mindenféle úszós módszerhez kínálnak alternatívát. A Cralusso Szörf, Torpedó, Torpedó Tuning, Bubble, Bolo, UFO, Rocket, Rocket Light, Golf, Spirit, Capri úszók mind arra szolgálnak bizonyítékul, hogy egy ötletből hogyan lehet a kreativitás és a kemény munka segítségével felépíteni egy olyan termékcsaládot, amely ma már a világ minden pontján elismert. A valódi értékét azonban az adja ezeknek az úszóknak, hogy megoldást kínálnak azokra a helyzetekre, amelyekkel horgászatunk során szembesülünk.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Aki a meglévő antennaválasztékot mégsem tartja kielégítőnek, vagy csak ragaszkodik az önmaga által tuningolt úszókhoz, a külön megvásárolható „hobbi szettel” kedvére barkácsolhat

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Legyen szó apró kárászokról, keszegekről vagy akár pontyokról, a Cralusso új úszói megfelelő megoldást kínálnak

 


(X)
Írta: Polyák Csaba


Hozzászólás, vélemény - eddig 18db, utolsó: 2008-07-22 19:13:30

 

Írás ajánlása ismerősnek! 

 

Ajánlott termékek - Rakós botos horgászat (1595db termék) (Kattintson ide!)
Ajánlott termékek - Spiccbotos horgászat (1382db termék) (Kattintson ide!)
Ajánlott termékek - Bolognai botos horgászat (1329db termék) (Kattintson ide!)
Ajánlott írások - Rakós botos horgászat (222db írás) (Kattintson ide!)
Ajánlott írások - Spiccbotos horgászat (91db írás) (Kattintson ide!)
Ajánlott írások - Bolognai botos horgászat (74db írás) (Kattintson ide!)
Ajánlott fórumok - Rakós botos horgászat (4db fórum) (Kattintson ide!)
Videós írások Fogások
Kérés feldolgozása folyamatban...
Hiba az adatok betöltése közben.

SHIMANO Twin Power CI4 4000SRA 69990Ft

SHIMANO Tribal 5500 XTA
új generációs feeder orsó 59990 helyett 49990Ft

SHIMANO Baitrunner
XT 6000RA 35990Ft

SHIMANO Catana BX Specimen Long Range 360 25990Ft

SHIMANO Vengenace Power Feeder szett
22880 helyett 18900Ft

SHIMANO Alivio BX Match szett 23980 helyett 16990Ft

SHIMANO Alivio BX Medium Feeder szett
25280 helyett 16990Ft

FOX Horizon Spod - fonott dobózsinór etetőrakétához 11490Ft

HALABAMA Digitális
mérleg 40 kg 3990Ft

GOLDSTAR Purple Match szett 30000 helyett 15900Ft

ENERGOTEAM Power Feeder szett 29200 helyett 14900Ft

ENERGOTEAM Éjszakai nyeletőfékes feeder szett
26000 helyett 12900Ft

ENERGOTEAM Elite Picker szett
19900 helyett 12900Ft

ENERGOTEAM Komplett Silver Bolo szett
19350 helyett 9900Ft

GOLDSTAR Negra Match 16000 helyett 7990Ft

ARNO Thunder szett
15000 helyett 7990Ft

GOLDSTAR Pluto görgetős
14000 helyett 7990Ft

ENERGOTEAM Fighter szett
13500 helyett 6990Ft

Carp Expert Bojli ajándék kiegészítőkkel
9990 helyett 5990Ft

Carp Expert Komplett szerelékes box 7990Ft

Dynamite Baits Puha horgos pellet - Strawberry 6 mm

1.550 Ft
1.320 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2010.03.04 - 2010.03.07

FOX Ripstop Fleece kabát XXL

18.990 Ft
14.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2009.10.20 - 2010.03.31

SPRO Profi Pergető szett

14.500 Ft
9.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2010.02.22 - 2010.03.31

SHIMANO Force Master TE 800-330

15.190 Ft
12.910 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2010.03.04 - 2010.03.07

Rapala Blue Fox Deep Super Vibrax BFDSV4 GFOB

1.240 Ft
1.050 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2010.03.04 - 2010.03.07
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.