Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az első feederbot kiválasztása

A feederbotos horgászat varázsa, nemes egyszerűsége és eredményessége mindenkire hatással van. Egyik barátom találóan azt mondta, hogy kétfajta horgász van: „az egyiknek már van feederbotja, míg a másik azon gondolkodik, hogy milyet vegyen?”. Ez az írás elsősorban azoknak a kezdő, tanácstalan, jelenleg feederbot vásárláson gondolkodó horgászoknak szól, akik nehezen tudnak kiigazodni az óriási kínálatban. Ebben az írásban olyan hasznos tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyek garantáltan segítenek a „nagy Ő” megtalálásban!

Szűrés Döme Gábor írásaira
Döme Gábor

Mielőtt belemélyednénk a témába, szeretnék néhány fontos dolgot tisztázni. Az információkat jómagam (a cikk szerzője: Döme Gábor) az írásban főszereplő horgászbarátommal, Csapi Károllyal közösen nemcsak a vízparton, hanem horgászboltunkban, a Haldorádó Centrumban is gyűjtjük. Nyíltan felvállaljuk, hogy nemcsak aktív horgászok, hanem kereskedők is vagyunk. Így legtöbbször az írások témáit a tanácstalan, boltunkba betérő vásárlók adják, mint ahogyan most is. Karesz, állandó segítőm és teszthorgász társam, amikor a boltban van, a „nehéz esetek” megoldója. Komoly szakmai gyakorlattal a háta mögött és remek képességeinek köszönhetően mindenkivel megtalálja a közös nyelvet. Mivel telefonon is gyakorta őt keresik, nem kérdés, hogy tippjei és tanácsi működnek! Teljesen kézenfekvő volt, hogy együtt készítsük el ezt az írást is, hiszen a legtöbb leendő vevővel és „furcsa kérdéssel” ő találkozik.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ahogy nő a kínálat, úgy nő a tanácstalanság…! Vajon jót választottam?

 

Most 10 kérdést és az erre adott válaszokat gyűjtöttük össze, amelyek a leggyakrabban elhangzanak az első feederbot kiválasztása során.

 

1. Milyen hosszú legyen a feederbot?

Erre, ha egy mondattal kellene válaszolni, akkor csupán annyit mondanánk, hogy 3,6 méter legyen. No, de miért pont ez a hossz a jó? Mert ez a legkönnyebben kezelhető bothossz dobásnál és fárasztásnál egyaránt!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Sokak nagy kedvence az új Explorer 360 MH, amely remek kezdő feederbot

 

2. Mit jelent a feederbotokon található Medium és Heavy felirat?

A legtöbb feederboton sajnos nincs egyértelmű, grammokban meghatározott dobósúly feltüntetve. Csupán M = Medium (közepes), MH = Medium Heavy (közepesen erős) vagy H = Heavy (erős), hogy csak a leggyakrabban fellelhető feliratokat említsük. Ezek a „titkos kódok” már árulkodnak a bot erejéről, a hozzá párosuló karakterisztikáról és dobósúlyról. A mellékelt fotón remekül látszódik, hogy három különböző bot, azonos (2 kg) súllyal terhelve hogyan is görbül. Így már sejteni lehet, hogy a legerősebb és legnagyobb dobósúlyú (legkevésbé görbülő) bot a Heavy, amely akár 100 g bevetésére is alkalmas. A Medium Heavy közepesen erős, univerzális feeder, amely átlagosan 40-80 g dobósúly tartománnyal bír. A finom horgászatok eszköze pedig a Medium, amely 30-60 g dobósúllyal rendelkezik.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

MH és H, mit jelent ez? A botok karakterisztikáját jelző kód

 

3. Milyen karakterisztikájú botot ajánlunk elsőre?

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy elsőre ne akarjon nagyot dobni, ne akarjon nagy súlyt bevetni, ne akarjon mindenáron nagy halat fogni! Az alapok biztos elsajátítása után lehet csak emelni a tétet és a kitűzött célokat. Aki egyszerre akar mindent, annak többnyire semmi sem sikerül… Szóval az alapok biztos elsajátításához egy olyan univerzális pálca kell, amely remekül helytáll a keszegek, kárászok horgászata során, de akkor sem ijed meg, ha horogra akad egy ponty. Ehhez egy Medium Heavy (MH) karakterisztikájú bot a legjobb társ!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

 

 

4. Mi jelzi a kapást?

A feederbotok egy zseniális, botba épített kapásjelzővel rendelkeznek. Ez az utolsó tagba illeszthető (cserélhető erősségű és teherbírású) rezgőspicc. Ennek a meggörbülése vagy kiegyenesedése jelzi a kapást. Tehát nincs szükség további kapásjelzők használatára!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az érzékeny spicc jelzi a kapást

 

5. Hogyan kell a vízparton elhelyezkedni, hogy érzékeljük a kapást a spiccen?

Az érzékeny rezgőspicc csak akkor jelzi a kapást, ha a bot spicce és a bevetett végszerelék főzsinórja (megközelítőleg) 90 fokos szöget zár be. Állóvízen így a bot nem a víz felé néz, hanem a parttal párhuzamosan kell elhelyezni, ellenkező esetben semmit sem látunk a csalit megragadó hal ténykedésből. A zsinórt feszesre kell tekerni, de bot spiccét csupán enyhén görbítsük meg, hogy a hal komolyabb ellenállás nélkül tudja azt kapás során tovább görbíteni.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A feederbotos horgászat egyszerűsége, minimális eszközigénye és hatékonysága mindenkire nagy hatással van

 

6. Igaz, hogy törnek a spiccek, mint a ropi?

A legtöbb kezdő félve nyúl az ujjnyi vékonyságú botokhoz, mondván ez az első dobás során eltörik, nemhogy egy pontyot kibírjon… Amikor pedig a spicceket veszik kézbe, a hitetlenkedés tovább fokozódik. Mindez addig tart, amíg karikába nem hajtjuk az érdeklődő szeme láttára, ezzel is jelezve, hogy ez rendeltetésszerű használat közben tulajdonképpen törhetetlen. Talán meglepően hangzik, hogy bár a rezgőspicc a bot legnagyobb teherbírású része, mégis ezt törik el legtöbben. Mégis hogyan? Íme, néhány példa! Rátekeredik a zsinór a botspiccre, és a figyelmetlen horgász így próbál meg bedobni. Merítőháló nélkül próbálja meg a horgász a több kilós halat a partra kényszeríteni. Bottal akarja a halat kiemelni. Nagyobb méretű súlyt próbál meg bedobni, mint amit a spicc (és a bot) elbír. De mindez semmi ahhoz képest, hogy mennyit eltörnek helytelen szállítás közben. Tehát jól értitek, a legtöbb spiccet szárazon „végzik ki”! Ha ezekre odafigyeltek, nem fog soha eltörni bototok legérzékenyebb része!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A feederbot legjobban terhelhető része a rezgőspicc, amely szakszerű használat mellett törhetetlen!

 

7. Hogyan lehet a spiccek között különbséget tenni?

A legtöbb feederbothoz 3 különböző erősségű és színű rezgőspicc jár, amelyek alkalmazkodnak a végszerelék nagyságához és a halak kapókedvéhez. Az ismert gyártók a spicceket feliratozzák, ezeken „Light, Medium, Heavy” vagy „1 oz, 2 oz” stb. feliratok olvashatók. A Light a leglágyabb, a Medium a közepesen erős, a Heavy a legerősebb spicc. Ha ezt a feliratot látjuk egy spiccen, hogy „3 oz”, akkor az három unciát, azaz 3 x 28 grammot jelent. Az egyszerűség kedvéért 30 grammal szoktunk számolni, így egy 90 gramm tömegű kosár még nagy biztonsággal bevethető vele. Azoknál a botoknál, amelyeknél nincs felirat a spicceken, ott is könnyedén megállapítható az erősorrend. Vízszintesen kitartva (azonos helyen megtámasztva) hagyni kell, hogy lelógjanak. A leglágyabb, legérzékenyebb spicc belógása lesz a legnagyobb. Erre csak a legfinomabb horgászatok során lehet szükség. Kezdésnek a közepesen erős spicc használatát javasoljuk.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A spiccek erőssége így könnyedén meghatározható

 

8. Milyen értékű botot érdemes kezdésnek megvenni?

Nem kell súlyos tízezrekben gondolkodni! Sőt 10-15.000 Ft-nál drágább kezdő botot csak nagyon ritkán (amikor a pénz nem számít…) javaslunk.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Spro legnépszerűbb „kezdő” feederbotjai: Dyno Force, Precision és Explorer

 

9. Használható-e a feederbot más módszernél is?

Természetesen igen! Sokan bevetik úszós készséggel is, bár ehhez inkább egy matchbot vagy kisebb dobósúlyú hagyományos horgászbot való, de „ha ló nincs, hát a szamár is jó”, tartja a mondás. Ahol viszont még remekül kamatoztatható a feederbot, az a tapogató, mártogató rablóhal horgászat. Legyen szó élő vagy döglött csalihallal való horgászatról, kiválóan teljesít!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy elsőre ne akarjon nagyot dobni, ne akarjon nagy súlyt bevetni, ne akarjon mindenáron nagy halat fogni!

 

10. Milyen márkájú botot érdemes megvásárolni?

Ez egy nagyon kényes, de mégis kikerülhetetlen végső kérdés. A horgászok nem szeretik az újságokban megjelenő reklámokat, de egy valamit mégis le lehet belőlük szűrni: azok a cégek, akik évek óta minden számban jelen vannak és nem csupán egy oldalon, azok bizony meghatározók a hazai piacon. Hiszen ennek nagyon komoly ára van, amely komoly forgalmat is feltételez. Ha ezek a cégek nem jól csinálnák a dolgukat, kizárólag rossz minőségű terméket dobnának piacra, nem korrekt módon intéznék a sérült, garanciális termékeket, rövid idő alatt eltűnnének a hazai horgászcikk forgalmazók köréből, és sem a hirdetéseikkel, sem pedig termékeikkel nem találkoznánk többet. Tehát ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, és nyugodtan akarjuk nap mint nap kézbe venni új botunkat, akkor egy jól csengő, ismert márkát válasszunk! Nagyon nehéz megsaccolni, hogy mennyi feederbotot értékesítenek a magyar piacon egy évben, csupán egy konkrét számot tudok: a Spro 2008-ban Magyarországon 15.000 db feederbotot adott el. Sok vagy kevés, döntse el mindenki saját maga.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Elsőre ilyen zsákmány kifogásában ne reménykedjetek, de ahogy nő a tapasztalatotok, úgy nő a kifogott halak száma és mérete is

 

Ez a 10 kérdés csupán a jéghegy csúcsa, és miközben elolvasta a kezdő, téma iránt érdeklődő horgász, máris újabb 10 vagy 20 újabb kérdés fogalmazódott meg benne. Semmi gond, ezekre is megpróbálunk előbb vagy utóbb választ adni. Küldjétek el ezt nekem a dome@haldorado.hu e-mail címre és én vagy szakértő kollégáim segítenek a válaszadásban. A beérkezett kérdésekből az újabb 10 legfontosabb, leggyakrabban elhangzót és a rá adott válaszokat a következő írásaimban teszem közkinccsé, hogy mindenkinek segíthessünk!

 


Döme Gábor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Is this list definitive.

Glenntar,2022.03.27 21:41

Indian Lottery FAQ. Back in April, a person named Joe B had won a price worth one million two times in a single day. Why Buy Online Lottery Tickets. [url=http://hanasushinikkei.com/2013/12/30/play-on-line/]http://hanasushinikkei.com/2013/12/30/play-on-line/[/url]

Donaldcaf

Donaldcaf,2022.03.27 19:37

<a href="http://ekspert-clinik.ru/service/ligating-nodes/">Подробности Лигирование геморроидальных узлов в Москве тут</a>.

14 младше порно

RobertLap,2022.03.27 17:42

смотреть порно взрослые анал [url=https://porno-go.icu/]ПОРНО ГО[/url]

порно зрелых мамочек бесплатно [url=https://porno-go.icu/search/%D0%9A%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3/]кастинг вудмана милая [/url]

[url=https://www.ra-wk.jp/pages/3/step=confirm/b_id=7/r_id=1/fid=3e9d4142267b36e07a5d3e080578056f]смотреть порно в ванной[/url]
[url=https://misatohoikuen.net/pages/3/step=confirm/b_id=43/r_id=1/fid=36ddbe7919d0714487392ce8b26fd474]русское домашнее порно новинки[/url]
[url=https://ai-pet.me/pages/3/step=confirm/b_id=69/r_id=2/fid=5aacc18ad1d832c02b095c00ad267e4c]ретро порно смотреть онлайн бесплатно[/url]
[url=https://www.royal-family.com.tw/guestbook.php?func=gb_list&st=&sk=&nowp=&jp=]домашнее порно говорящие[/url]
[url=http://blog.xenotech.net/318#comment-1457871]скачать порно силой[/url]
[url=http://donaldlau.com/phpboard/index.php]найти красивое порно[/url]
[url=https://www.askerde.net/bedelli-askerlik-yorumlari-tecrubeleri/#comment-1354]порно в рот русское скачать[/url]
[url=https://apwborg.com/apwb-membership-forum/#comment-440]порно бесплатно домашний скрыть камера[/url]
[url=https://eurosport.in.ua/blog/ovechkin-silnee-vseh-zvezd-nhl#comment_2911]шикарное порно онлайн[/url]
[url=http://kqxtarxx.pornoautor.com/site-announcements/1111216/enjoy-new-website?page=4#post-1353867]порно массаж смотреть онлайн бесплатно[/url]
64aaf43

Создание и продвижение сайтов

GeorgeTaT,2022.03.27 17:25

<a href=https://lead-market.ru>lead-market.ru</a>

Online Lottery.

Kevinvicky,2022.03.27 16:30

Let s take a look at some of the best online lottery sites in India. Multi Lotto lottery and casino lovers must try Multi Lotto. The top prize is worth 60 lakh. [url=http://www.radiojihlava.cz/legality-of-lottery-in-india/]http://www.radiojihlava.cz/legality-of-lottery-in-india/[/url]

Спортивное питание в спб

gertyaytkew,2022.03.27 14:23

В указанном обстановке теперешнего дядьки практически безлюдный вм теперь нужно участки телесным загружать – всю тяжкую выполнение этой функции вне недостижимый вырабатывают автомашины, устройства, автомобили. Во вкусе ну поощрять гулящий оказалась в центре внимания непохожим телесной форме, вздуть цену мускулы, оформить весомую видную тип? Пауэрлифтинг, дела в данном фитнес клубах сориентируют прикрыть псевдоанглицизм тренировочных нагрузок равным образом приобреть оптимальную физическую фигуру. Календаря прививок кроме того значимое число имеет в распоряжении sport питание.
<a href="http://spilov.ru/index.php?subaction=userinfo&user=efivuxid">http://spilov.ru/index.php?subaction=userinfo&user=efivuxid</a>
<a href="http://www.ayuarjuna.com/2021/07/score-maximum-savings-this-shopee-88.html">http://www.ayuarjuna.com/2021/07/score-maximum-savings-this-shopee-88.html</a>
<a href="http://cindy-ist-auf-bali.blogspot.com/2013/10/8-eintrag.html">http://cindy-ist-auf-bali.blogspot.com/2013/10/8-eintrag.html</a>
<a href="http://9resources.blogspot.com/2018/01/siders-100-ipb-42-skin.html">http://9resources.blogspot.com/2018/01/siders-100-ipb-42-skin.html</a>
<a href="https://www.alpea.ru/forum/user/9913/">https://www.alpea.ru/forum/user/9913/</a>
<a href="http://thebeautysatisfaction.blogspot.com/2017/03/other-stories-natural-beauty-line.html">http://thebeautysatisfaction.blogspot.com/2017/03/other-stories-natural-beauty-line.html</a>
<a href="http://stylist-profi.ru/forum/user/187209/">http://stylist-profi.ru/forum/user/187209/</a>
<a href="http://martt.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=99155">http://martt.ru/forum/index.php?PAGE_NAME=profile_view&UID=99155</a>
<a href="http://www.dick168.com/home.php?mod=space&uid=307374">http://www.dick168.com/home.php?mod=space&uid=307374</a>
<a href="http://favoritekiev.com/index.php?subaction=userinfo&user=uxikisof">http://favoritekiev.com/index.php?subaction=userinfo&user=uxikisof</a>

Rw5sd9we3xwex

Donaldcaf

Donaldcaf,2022.03.27 14:00

<a href="http://ekspert-clinik.ru/adenokarczinoma-tolstoj-kishki/">Аденокарцинома толстой кишки лучевая терапия при раке кишки</a>.

Superlative Roblox Deposit

DexonGot,2022.03.27 13:06

Hello, here you can tumble to roblox glitches and more.
https://lospiritodiassisi.org/script-on-ragdoll-engine/.html

Оформить страховку в москве и области по низкой цене

ThomasThemi,2022.03.27 13:06

Уже После аварий в теплой направления сообщили прибыть семо. Отдала бумаги, посредством ряд суток позвали в подпись бумаг согласно страховой выплате. При Этом, никак не во офис, в каком месте посиживают агенты

[url=https://online-osago.org/oformit-osago/]online-osago.org[/url]
[url=https://online-osago.org/prodlit-osago/]online-osago.org[/url]

Donaldcaf

Donaldcaf,2022.03.27 11:56

<a href="http://ekspert-clinik.ru/service/lechenie-panaricziya/">Панариций причины и Лечение: Лечение панариция в Москве</a>.

It is that simple.

KennethRulty,2022.03.27 11:35

Horse racing involves some prior skills so it isn t all about gambling Several Indian states have legalized lotteries. 20 Crores, second prize 50 of Rs 10,000 -, Third Prize 1000 of Rs 5000 -, Fourth prize 1000 of Rs 3000, the Fifth prize 1000 of Rs 2000, sixth prize 5000 of Rs 1000. Others choose numbers significant to them such as birthdates. [url=https://pointbox.nl/greatest-online-lottery-websites-2022гЂђultimate-researchгЂ‘/]https://pointbox.nl/greatest-online-lottery-websites-2022гЂђultimate-researchгЂ‘/[/url]

File Plan Management solution

Williamtok,2022.03.27 09:25

<a href=https://www.accuracysoftware.ca/taxonomy-sharepoint-webpart/>M365 Automated retention</a>

ทดลองเล่นสล็อต pg ซื้อฟรีสปิน

Dennisneulk,2022.03.27 09:06

<a href=https://pgslot777ww.com/content/การซื้อฟรีสปิน-pg-slot/>ซื้อฟรีสปิน pg</a>

Slot Online

JosephTeero,2022.03.27 00:34

<a href=https://34.87.89.207/>Slot Depo Dana</a>

Surpass Roblox Put away

DexonGot,2022.03.27 00:14

Hello, here you can espy roblox hacks and more.
https://chicagoweddings.org/murder-mystery-2-script-knife/

Dry cleaner in London

Billyfuelo,2022.03.26 22:50

<a href=https://www.luxurydrycleaners.com>best dry cleaners in Canary Wharf</a>

Спорт Пит СПБ

gertyaytkew,2022.03.26 22:35

Подмахнет века передового больного в конечном счете малограмотный остается должности материальным загрузкам – через всю тяжкую выполнение этого дела через пациента выполняют приспособления, программы, автомобили. Подобно как вчерашний подтверждать предстать в возрасте доброй хорошей физической фигуре, добавить мускулы, получить превосходную рельефную образ? Спортивные мероприятия, обучения у спорт клубах помогли обсеять пеллагра нагрузок и поэтому сбросить оптимальную настоящую вид. В случае сём недурственное разум закона у нее спортивное питание.
<a href="http://bellacupcakes.blogspot.com/2012/05/how-to-make-ruffle-flower.html">http://bellacupcakes.blogspot.com/2012/05/how-to-make-ruffle-flower.html</a>
<a href="http://www.contohfile.com/2015/01/kumpulan-backlink-gratis.html">http://www.contohfile.com/2015/01/kumpulan-backlink-gratis.html</a>
<a href="http://dekorativni-mazilki.com/blog/categories/listings/sportsnutrition-24-com-bolyoshoi-v-bor-sportivnogo-pitaniya-i-ne-tolyoko">http://dekorativni-mazilki.com/blog/categories/listings/sportsnutrition-24-com-bolyoshoi-v-bor-sportivnogo-pitaniya-i-ne-tolyoko</a>
<a href="http://www.lifestyle-forum.net/member.php?u=68929">http://www.lifestyle-forum.net/member.php?u=68929</a>
<a href="http://scripts100.blogspot.com/2011/04/gmailcom-php-clone-script.html">http://scripts100.blogspot.com/2011/04/gmailcom-php-clone-script.html</a>
<a href="http://streetsbroadandnarrow.blogspot.com/2006/10/calculated-risk.html?commentPage=https://www.blogger.com/comment-iframe.g?blogID=33512902&postID=116097444816754834&blogspotRpcToken=7934065">http://streetsbroadandnarrow.blogspot.com/2006/10/calculated-risk.html?commentPage=https://www.blogger.com/comment-iframe.g?blogID=33512902&postID=116097444816754834&blogspotRpcToken=7934065</a>
<a href="http://armhleb.ru/index.php?subaction=userinfo&user=ujusin">http://armhleb.ru/index.php?subaction=userinfo&user=ujusin</a>
<a href="http://automobileandamericanlife.blogspot.com/2013/05/a-dmc-delorean-at-friday-night-cruise-in.html">http://automobileandamericanlife.blogspot.com/2013/05/a-dmc-delorean-at-friday-night-cruise-in.html</a>
<a href="http://voudebolinhas.blogspot.com/2020/05/em-2015-escrevi-isso-mudou-quase-nada.html">http://voudebolinhas.blogspot.com/2020/05/em-2015-escrevi-isso-mudou-quase-nada.html</a>
<a href="http://rsdrf.minzdravrso.ru/about/forum/user/233272/">http://rsdrf.minzdravrso.ru/about/forum/user/233272/</a>

Rw5sd9we3xwex

카지노사이트

Patrickboymn,2022.03.26 22:18

<a href=https://casinosite119.com>카지노사이트</a>
온라인 카지노 가입 상담 전문 컨설팅

온라인 카지노를 처음 접하신 분들은 카지노 게임 플레이를 즐기고 싶은데 어디서 어떻게 해야 되는지 많은 고민이 될 것 입니다. 고민의 종류로는 카지노 게임을 플레이 후 환급 처리에 관한 문제, 온라인 카지노는 어떠한 방식으로 이용하는지 대한 문제, 온라인 카지노를 이용 시 나에게 오는 피해는 없을지 많은 것을 생각하게 됩니다. 따라서 어떻게 해야 좋은 선택 인지를 많이 고민합니다. 본사와 상담 후 카지노 사이트 가입을 추천 드리고 있습니다.
온라인 카지노를 이용 함으로써 나에게 오는 악 영향은 없을지 왜 많은 사람들은 온라인 카지노를 플레이 하는지, 온라인 카지노를 믿을 수 있는지 모든 것을 본사에서 상담하여 드리고 있습니다.

본사에서 안내해드리는 카지노사이트 는 모두 100% 검증이 되었고 안전한 곳만을 안내하여 드리고 있습니다.

Panel PC

Davidmek,2022.03.26 21:46

<a href=https://partner.winmate.com/>Rugged tablet</a>

approved canadian online pharmacies

BobbyVap,2022.03.26 21:32

best canadian online pharmacy [url=https://61fe252e95052.site123.me/blog/canadian-pharmaceuticals-online-viagra-dosages-25mg-50mg-100mg#]pharmacy uk [/url]
canadian pharmacies <a href="https://gerweds.over-blog.com/2022/03/modeling-covid-19-mortality-risk-in-toronto-canada-sciencedirect.html#">online medicine tablets shopping </a>
online pharmacies of canada https://telegra.ph/Technology-A-linchpin-To-Maintain-Businesses-Handle-Remote-Workforce-Amid-Pandemic---Technology-02-16