Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


adalék anyagok

2010.03.03

Mixer 7. rész – Adalékanyagok

Napjainkban a horgászboltok polcai már roskadásig vannak a különböző cégek etetőanyag kínálatával. Nem véletlen, hogy egyre kevesebben vannak, akik otthon készítik el a saját keveréküket, hiszen megvenni a különböző alapanyagokat lényegesen drágább, mint kifizetni a már kész és többször kipróbált etetőanyagot. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne tehetnénk egyedivé egy etetőanyagot, és ne kísérletezhetnénk mi magunk a különböző adalékanyagok hozzáadásával. A következőkben a hétköznapi horgászataink során leggyakrabban előkerülő adalékanyagokról és használatuk alapjairól lesz szó.

Szűrés Futó Márton írásaira
Futó Márton

Adalékokat azonban nem csak azért használhatunk, hogy azok segítségével egy gyári etetőanyagot egyedivé, saját gondolataink szerint alakítsunk. A különböző adalékok használatával megváltoztathatjuk az etetőanyag tónusát, növelhetjük vagy csökkenthetjük keverékünk tapadását. Kedvenc etetőanyagunkat mindig az aktuális körülményekhez igazíthatjuk.

Nézzük a leggyakrabban használt adalékanyagokat!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Hatalmas már a választék a kiegészítők, adalékok területén is!

 

Kukoricapogácsa (TTX, Tourteau de mais)

A kukoricapogácsa elsősorban ponty és a nagytestű fehér halak horgászatánál használatos adalékanyag. Darabos és őrölt változatban is kapható. Felhasználása igen egyszerű, a horgászat előtt kb. félórával be kell áztatni, hogy a darabosabb részek is teljesen átnedvesedjenek. Az őrölt változat az időhiányban szenvedőknek nyújt hatalmas segítséget, hiszen ennek előkészítése nem több 5 percnél – itt nincsenek lassan nedvesedő, nagy, darabos részek. A tourteau nagy mennyiségű víz felvételére képes, 1 csomag akár 3 liter vizet is felvesz, de hogy mennyit adunk hozzá, azt attól is tegyük függővé, hogy mennyi száraz anyaggal kívánjuk majd elkeverni. A felnedvesített, megfelelően felázott tourteau-t az etetőanyaghoz folyamatosan adagolva, egyenletesen keverjük el. Folyékony aroma használatánál, a vízzel elkevert aromát öntsük a tourteau-ra, így a horgászat ideje alatt a kukoricapogácsa folyamatosan, egyenletesen adja azt ki. Javasolt adagolási arány az etetőanyag mennyiségének 10-30%-a.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A normál kukoricapogácsa

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A nagy, összeállt részeknek több idő kell, hogy felpuhuljanak, szétessenek!

 

PV1

Cukoripari melléktermék, édes ízű, sajátos aromájú, ragasztó hatású adalék. Szinte minden békéshal horgászatánál felhasználható. A hagyományos ragasztóanyagokkal szembeni előnye, hogy az etetőanyag tapadását növeli, ám azt mégsem teszi csirizessé, mert a vízben egyenletesen és jól oldódik. Minden olyan vízterületen használható, ahol bármilyen tényező indokolja az etetőanyag fokozott tapadását. A PV1-et még a száraz etetőanyaghoz kell hozzákeverni a kívánt mennyiségben. Ajánlott adagolás az etetőanyag mennyiségének 5-30%-a.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

PV1

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Vörösesbarna, édeskés illatú a PV1

 

Angolmorzsa

Különleges eljárással készített, színezett kenyérmorzsa. Minden etetőanyagot darabosabbá, attraktívabbá, a halak számára vonzóbbá tesz. Liftező és nehéz szemcséket is tartalmaz. Különböző színekben kapható, a legelterjedtebb a piros és a sárga. Az élénk színeknek és a nagy szemcseméretnek köszönhetően elsősorban a ponty, és nagytestű fehérhalak horgászatánál használatos adalékanyag. A kész etetőanyagokhoz 2-10% arányban kell hozzákeverni. A száraz vagy már kész etetőanyaghoz egyaránt hozzáadható, ám ügyeljünk arra, hogy a morzsák is sok vizet vesznek fel, ezt feltétlenül kalkuláljuk bele a bekeveréshez szükséges vízmennyiség kimérésébe.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A leggyakrabban a piros és sárga angolmorzsa keverékével találkozhatunk

 

Pastoncino

Különleges eljárással készült olajos, nehéz morzsa, amely erős citrom aromával kezelt. Két színben – sárga és piros verzióban – kerül forgalomba. Őshazájában, Olaszországban a kárászos, pontyos keverékek nélkülözhetetlen összetevője. Hazánkban a jó dévéres keverékekből sem maradhat ki. A még megnedvesítésre váró etetőanyaghoz kell hozzákeverni. Javasolt adagolási arány az etetőanyag mennyiségének 2-10%-a.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Sensas pastoncino élénksárga színével és erős citromaromájával az egyik kedvencem!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Top Mix pastoncino picit sötétebb, ám ez már tartalmaz négermagot is, így fokozva csalogató hatását!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Angolmorzsa és pastoncino, szembetűnő a különbség

 

Crysalis

Selyemhernyó báb, mely kapható őrölt és egész formában. A sneciző és a legtöbb folyóvízi etetőanyag fontos összetevője. Magas fehérjetartalmú, intenzív aromájú, távcsali hatású adalék. Őrölt formában a még száraz etetőanyaghoz adagolva használható. A kész etetőanyagokhoz 5-10% arányban kell hozzákeverni.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Crysalis

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az őrölt crysalis

 


Írta: Futó Márton (marci88)
Hajagos-Tóth Tamás (Donald)
Képek: Marci88, Donald


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.