Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


etetöanyag fogosabbá tétele

2010.03.03

Hogyan tehetem az etetőanyagomat még fogósabbá?

Sokan hiszik azt, hogy a legdrágább etetőanyagok megvásárlásával máris garantált a siker, miközben néhány marék kukoricadarával és zsemlemorzsával időnként ugyanannyit fognak szomszédjaink. Joggal merül fel a kérdés: átvertek? Ez az etetőanyag is csupán reklámfogás? Mi lehet a sikertelenség oka? Esetleg miként lehetne egy már bekevert etetőanyagot horgászat közben megváltoztatni és még fogósabbá tenni? Ezekre a fontos kérdésekre próbálok meg választ adni!

Szűrés Döme Gábor írásaira
Döme Gábor

Sokan – tisztelet a kivételnek – az etetőanyagoknak, különféle csalogatóanyagoknak mágikus hatást tulajdonítanak, és azt gondolják, ha több ezer forintot elköltenek, a fogás garantált. Az nem kérdés, hogy a különböző etetőanyagok közötti árkülönbség minőségbeli különbséget is tükröz. Azaz logikusan gondolkodva a drágább jobb! Azonban ha azt nem tudja a horgász használni, a termék vételára kidobott pénz!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Na, Karesz, most mit keverjek?

 

Optimális vízmennyiség

Az első és legfőbb hibát a horgászok akkor követik el, amikor vízzel keverik be a csalogatóanyagot. Bizonyára ismerős, amikor a horgászat végén a spori többszöri vízbecsapás után tudja csak a kosarát kiüríteni. Ennek oka, hogy olyan ragacsosra, csirizesre keverte az etetőanyagot, amely szinte egyáltalán nem oldódott. Ez a keverék rendkívül gazdaságos, de képtelen csalogatóhatását kifejteni. Az abban található aromák nem képesek távcsali hatásukat érvényesíteni, így a hal számára pont olyan, mint egy sárgombóc. Csak akkor érzi meg illatát, aromáját, ha közvetlenül mellette úszik el!

Mi a megoldás?

Lassú, többszöri vízadagolás és egyenletes kevergetés közben közepesen tapadósra keverjük a kaját. Az eltérő nedvességtartalmú (túlzottan vizes és száraz) szemcsék törőszitán átnyomva tökéletesen elkeverednek, még egyenletesebben oldódnak a vízben. Néhány perc plusz ráfordítás sokat segít az etetőanyagon!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A legjobb etetőanyag is még jobbá tehető, ha törőszitán átnyomjuk. Sokkal egyenletesebb, kiszámíthatóbb lesz a keverék oldódása

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Szembetűnő a különbség! Balról a göröngyös, át nem tört, míg jobbról a már áttört keverék

 

Etetőanyagok aromásítása

Az etetőanyagok csalogatóhatása a különféle folyékony és por aromákkal jelentősen fokozható. Fontos megjegyezni, hogy a folyékony aromákat a száraz etetőanyagra öntve vagy a bekeveréshez használt vízzel keverve tudjuk a leghatékonyabban felhasználni. Azt is érdemes megjegyezni, hogy hideg vízben (15 Celsius-fok alatt) az alkoholos és CSL alapú, míg nyáron az olajos aromák az igazán fogósak.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A folyékony aromákat a száraz etetőanyagra vagy a bekeveréshez szánt vízhez öntsük

 

A poraromák azonban horgászat közben is – az év bármely időszakában – újabb mozgásteret és további variálási lehetőséget biztosítanak. Gyorsabban kioldódnak, némi túlzással kirobbannak a keverékből. Így például egy eseménytelen napot gyakorta feldobhatunk, ha a már kész keverékre szórjuk rá és így teszünk újabb próbát. A hatás időnként meghökkentő!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A poraromák a már kész, megnedvesített etetőanyaghoz is keverhetők

 

Tapadó hatás fokozása

Sokak számára okoz problémát a keverék gyors oldódásának vagy éppen tapadó hatásának fokozása. Mikor van jelentősége a gyors oldódásnak? Amikor egy fülledt, meleg kánikulai napon a halak jelentős része a középső vagy felső vízrétegben tartózkodik. Ekkor csak úgy tudjuk helyben tartani őket, ha egy gyors oldódású, vízközt bontó keveréket állítunk össze, és itt is horgászunk. No de mi a helyzet egy már készre kevert ragacsos pontyos kajával? Még nincs veszve semmi! Az egyik legjobb adalékanyag a löszös agyag, amely minimális tapadó hatással és jelentős felhősítő tulajdonsággal bír. Hasonló paraméterekkel rendelkezik a kukoricaliszt is, de az drágább.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A löszös agyag gyors oldódást biztosít, miközben erőteljesen felhősít is

 

Folyóvízi horgászatok során viszont fokozni kell a tapadást, hogy a gombócokat garantáltan egyben juttassuk le a mederfenékre. De ne essünk túlzásba sem! Az sem jó, ha olyan kemények, mint egy darab kő. Garantáltan egészben érjenek le, de szinte azonnal nyissanak, oldódjanak a gombócok. Ehhez a PV1 a legjobb adalékanyag, amely (a búza- vagy rozsliszttel ellentétben, amelyek remekül tapadnak, de borzasztó lassan oldódnak!) viszonylag gyors oldódást biztosít, miközben fokozza az ízhatást is. A PV1 egy édes cukoripari melléktermék, aminek ízét minden hal imádja. A jó folyóvízi keverékek azonban nem nélkülözik a megfelelő nehezítő anyagot sem, amely lehet barna agyag vagy egyenletes szemcseméretű folyami kavics.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A PV1 kiváló tapadó hatást biztosít, de mégis gyorsan oldódik a keverék

 

Élő anyagok és magvak az etetőanyagban

Bármelyik etetőanyag még fogósabbá tehető, ha a kiszemelt célhal ízlésének megfelelő élő anyagot és növényi magvakat keverünk hozzá. A keszegfélék elsőszámú kedvence a szúnyoglárva, amely egyben a legérzékenyebb élő anyag fajta. Az etetőanyag (legyen az sós vagy édes) nagyon gyorsan kiszárítja és nyom nélkül eltünteti a belekevert lárvákat. Így mindenképpen csak a bevetés előtt célszerű a kajához keverni, addig pedig kevéske löszös vagy agyagos földbe keverve tároljuk. A giliszta hasonlóan érzékeny. A csontkukac és a pinki viszont mindent kibír!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A szúnyoglárva és giliszta csak földben tárolva és az etetőanyaghoz szakaszosan adagolva fejt ki maximális csalogatóhatást. Ha közvetlenül az etetőanyaghoz keverjük, rövid időn belül elpusztulnak!

 

A főtt vagy erjesztett magvak és a különböző pelletek olyan pluszt adhatnak keverékünknek, amelyek „megvárják” a később érkező termetes egyedeket, így használatuk különösen javasolt a ponty és amurhorgászat során, hiszen ezt a mohó, nagyobb létszámú, de kisebb halak nem bírják felenni.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Így néz ki egy tartalmas nagyhal-csemege

 

Az etetőanyag színe számít?

Bizony gyakorta nagyon sokat számít az etetőanyag színe is, amely megváltoztatható. Kaphatók már kereskedelmi forgalomban nagyon jó minőségű festékporok. Ezek használata során azonban nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy egy fekete etetőanyagból soha nem tudunk fehéret csinálni, de egy világos színűből azonban könnyen készíthetünk sötétet. Legkedveltebb színek a piros, fekete és sárga. Az élénk színek a zavaros vízben még könnyebb láthatóságot és további csáberőt nyújtanak a keveréknek, míg a kristálytiszta vízben előnyt jelent, ha etetőnk nem világít. Jobb, ha a sötét mederfenéken úgy terül el, hogy az kevésbé feltűnő, mert így tud természetes hatást kelteni. Ez különösen fontos az óvatos nagytestű halak horgászata során.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az élénk színűre festett etetőanyagok zavaros tavakban vagy folyóvízen irányt mutatnak a halaknak etetésünk felé

 

Az írásban olvasható kérdések és a rá adott válaszok, csak „legdurvább” hibáktól próbálják megvédeni a felületes felhasználót. A további, apró „finomságok”, amelyek olykor döntő módon befolyásolják keverékünk használhatóságát, már egy következő cikk témái.

 


Döme Gábor


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.