Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


különleges adalék anyagok

2010.03.03

Mesterkonyha 4. – Különleges adalékanyagok

A különböző élőhelyeken fellelhető, azonos fajtájú halak táplálkozási szokásai is eltérnek egymástól. Teljesen másként táplálkozik, például (a magyar horgászok kedvenc hala) a ponty egy kristálytiszta, mély kavicsbánya tóban, és másként egy sekély, zavaros vízben. A sikert döntő módon befolyásolhatja a csalogató etetőanyag színe, íze és számos egyéb tényező. Ezeket figyelembe véve úgy alakíthatjuk át alapkeverékünket, ahogyan azt a körülmények megkívánják. Az etetőanyag-gyártó cégek rohamos fejlődésének, biztos szakmai hátterének és elképesztő ötleteiknek köszönhetően manapság csupán a fantázia szab határt, hogy mit is csináljunk egy teljesen kész vagy alap etetőanyaggal. Azt szeretnénk, hogy más legyen a színe, más legyen az ízesítése, netán vízközt oldódva már hatalmas felhőt képezzen, vagy lent a fenéken oldódás közben „füstöljön”? Mindez manapság nem lehet akadály! Tekintsük át a különleges adalékok használatát!

Szűrés Döme Gábor írásaira
Döme Gábor

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A különleges adalékokkal tehetjük igazán fogóssá etetőanyagunkat

 

Etetőanyag színezők

A legismertebb beavatkozás az etetőanyagok színének a megváltoztatása. Erre azért lehet szükség, mert – különösen a kora tavaszi időszakra jellemző tiszta, áttetsző vízben – az élénk színű, mederfenék színétől eltérő keverékek riasztóak az óvatos, félénk halak számára. Sokkal előbb etetésünkre csalhatjuk kedvenceinket, ha sötétre festjük a bevált „csemegét”. Nyáron ez pont fordítva működik! A rengeteg apróhal támadását elsőként az élénk színű keverékekkel tudjuk kivédeni. A sötét mederfenéken messziről jól látható, rikító sárga foltba nem mernek az apróságok beleúszni. Kontúrjaik jól kirajzolódnak e terülten, elvész „láthatatlanságuk”, előbb észreveszik így őket a ragadozó halak, könnyebben válnak prédává. Csak a nagyon éhes és termetes halak merészkednek egy hatalmas, rikító folt közepébe.

A leghatékonyabb festékporok (Pelzer Baits - Boilie Colors, Mosella Max Edition - Boilie Farbkonzentrat, Van Den Eynde Colors) használata nagyon egyszerű. 1-2 kg száraz keverékre csupán grammokat, alig késhegynyi mennyiséget szórjunk rá. Keverjük jól össze, és ezután nedvesítsük meg. Pillanatok alatt elérhetjük a kívánt színhatást.

Fontos! Soha ne felejtsük el, hogy a világos (natúr) színű keverékeket tudjuk a legkönnyebben bármilyen színűre megfesteni. Egy sötétbarna kaja nehezen festhető meg sárgára.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A festékporokkal tetszőleges színűre festhetjük etetőnket

 

Színezők és felhősítők vízközti horgászatnál

Vannak olyan speciális festékporok, amelyek ráadásul – kis sűrűségüknek köszönhetően – hatalmas felhőt képezve lassan süllyednek le. Ezek közül a legismertebb a Sensas Tracix és a Mosella Neon. Hol vehetjük ennek hasznát? A vízközti, apróhal horgászatban bizonyította létjogosultságát. Sneci, vörösszárnyú és apró karikakeszeg imádja a lassan süllyedő, hatalmas, színes felhőt. Ebben táplálék után kutatva, biztonságban érzi magát. A felhősítő használatával többszörösére növelhető az etetőanyag csalogatóhatása, illetve a nehéz keverékek is alkalmassá tehetők vízfelszín közeli horgászatra. Mindez akkor a leghatékonyabb, ha „toccsanós” (túlnedvesített) a kaja.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A felhősítők a vízközti horgászatot tehetik még eredményesebbé

 

Színezők és felhősítők fenéken történő horgászatnál

A dévérkeszeg horgászatnál bizonyosodott be számos alkalommal, hogy igazán hatékonnyá akkor válik a mesterkeverék, ha „füstöl” is. Ehhez olyan speciális adalékanyagra van szükség, amely kellően nehéz, tehát súlyt ad az etetőanyagnak, amely így könnyebben, pontosabban dobható vagy lőhető, és vízbe érkezéskor csak a kívánt helyen lép működésbe. Ez lehet fenék feletti 1-2 méter vagy kizárólag a mederfenék. A Sensas Litou (sárga színű) és Litou Extra (narancssárga színű) ennek az elvárásnak tökéletesen megfelel. A lassan bomló etetőanyag a mederfenéken füstölög. Ez a hatás tovább erősödik, ha beleúszik néhány hal. Pillanatok alatt akkora „köd” keletkezik, hogy a halak az orrukig sem látnak. Ezt imádjak! Mohón és bátran táplálkoznak, hiszen senki sem látja őket…

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Litou a fenékhorgászat során használt leghatékonyabb felhősítő

 

Etetőanyag ragasztók

Időnként növelni kell az etetőanyag tapadó hatását, hogy egészben a fenékre érjen, vagy több élő anyagot tudjon magával vinni. Ekkor jöhetnek számításba a különböző bázisú ragasztók.

 1. Sensas Collix

   

  A legismertebb, édes ízű, enyhén karamellás illatú ragasztópor, amely különösen a keszeges keverékek tapadó hatását fokozza. A megnedvesített kész keverékre is rászórhatjuk, majd kevéske víz hozzáadásával máris érezzük a különbséget. Óriási előnye, hogy nem változatja meg a keverék homogenitását (nem lesz csomós a kaja).

   

 2. Sensas Décollix

   

  Pont ellentétes hatású, mint a Collix. A túlságosan ragadós kaját szétdobja, amely így egyenletesen és gyorsan oldódik.

   

 3. Mosella MX

   

  Ez a ragasztópor nem csak ragaszt, hanem színez is egyben!

   

 4. Top Mix Etető ragasztó

   

  A többféle ízben készülő adalékanyag a hétköznapi horgászatok legegyszerűbb és leghatékonyabb ragasztója. Különösen a kosaras horgászok kedvelik. Az etetőkosárba belenyomott keverék lassabban és egyenletesebben oldódik ki. Egy zacskó (150 g) 5 kiló száraz etetőanyaghoz elegendő.

   

 5. Sensas Pudding

   

  Az alapozó etetés előtt a megnedvesített, élő anyaggal bekevert etetőanyag (főleg ha kicsit több csontit vagy szúnyoglárvát kevertünk bele) nehezen formálható gombócokká. Ha ekkor rászórunk kevéske natúr, ízesítés nélküli pudingport, máris megváltozik a helyzet. A keverék remekül fog tapadni, több élő anyagot elbír és jól formálható. Vízbe kerülve azonban gyorsan és egyenletesen oldódik.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A keszeges keverékek legjobb ragasztója (Collix) és lazítója (Décollix)

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ez a ragasztópor nem csak ragaszt, hanem színez is egyben!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az etetőkosaras horgászok kedvelt ragasztója

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A natúr pudingpor használatával a megnedvesített kész keverék remekül fog tapadni, több élő anyagot elbír és jól formálható

 

Változtassuk meg az ízhatást!

Gyakorlati tapasztalatok egyértelműen igazolják, hogy a különböző vízhőmérséklet mellett komoly jelentősége van a keverék ízének. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy az sós vagy édes ízű! Nagyon hatékony adalékokkal tudjuk ezt a kívánt módon befolyásolni.

Fontos! A natúr etetőket célszerű sózni vagy édesíteni. Az erősen sós kajából nehezen tudunk édeset készíteni, de ugyanez fordítva is igaz.

 1. Top Mix Ízfokozó

   

  Ennek a különleges adalékanyagnak köszönhetően fokozható a keverék íz és aroma hatása. Vagyis a vaníliás még vaníliásabbnak, az epres még epresebbnek fog érződni, és segíti ezek gyors, egyenletes terjedését. Élelmiszeriparban használt adalék, amely sós ízűvé változtatja keveréket.

   

 2. Sensas Sweetix

   

  Rendkívül erős édesítőszer. Olyan finom, porcukorszerű anyag, amely tízszer édesebb, mint a répacukor! Egy kávéskanálnyitól már olyan édes lesz a kaja (1-2 kiló), mint a méz. Ezt különösen a dévérkeszegek és kárászok imádják.

   

 3. Sensas Sel Brun

   

  Különleges eljárással készített, barnára színezett só. Az erős sós íz riasztja az apróhalakat, de mágnesként vonzza a nagyokat! A természetes ásványi anyagot jól ismerik a halak, amely 8 Celsius-fok feletti hőmérsékletű vízben a pontyos keverékek nélkülözhetetlen adalékanyaga.

   

 4. Mosella Amirom

   

  Ez az adalék némiképp kilóg a sorból, hiszen nem az ízét változtatja meg a keveréknek, hanem annak fogósságát javítja. Olyan étvágygerjesztő stimulátor, amely az etetésre tévedő halak éhségérzetét fokozza, így tovább az etetésen tarthatók. Főleg a nagytestű halakra van érzékelhető hatással.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az etetőanyag íze legalább olyan fontos, mint aromája és színe! A különböző adalékokkal ez könnyedén variálható

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ez az étvágygerjesztő stimulátor az etetésre tévedő halak éhségérzetét fokozza

 

Dúsítsuk „élő anyaggal” a keveréket

Köztudomású, hogy a legjobb keverék is még jobbá tehető kevéske élő anyag hozzákeverésével. Bizonyos körülmények között ez azonban kivitelezhetetlen. Nem lehet beszerezni, túlságosan gyorsan megromlik, nehéz eltárolni, kezelni, stb.. Ezen a problémán segítenek a szárított és liofizált (fagyasztva szárított) adalékok. Ezek közül a legismertebbek a következők:

 1. Vörös szúnyoglárva

   

  A halak természetes tápláléka. Minden vízben előforduló rendkívül vonzó csemege. A kiszárított egész lárva (beszerezhető akvarisztikai boltokban), ahogy megszívja magát vízzel, máris lassan elmerül. Akár szárazon, akár nedvesen keverjük etetőnkhöz, annak csalogatóhatását jelentősen megnöveli. A Sensas Fouillix tömény szúnyoglárva-kivonat. A 33 g szúnyogport (ennyi a zacskó tartalma) 300 grammnyi élő szúnyoglárvából nyerik. Különösen a keszeges keverékeknél vált be.

   

 2. Bolharák

   

  A bolharák, a halak egyik ismert természetes tápláléka. A későbbi felhasználásának sikerét a gondos feldolgozás garantálja. Testének jelentős része víz, ezért élőhelyéből eltávolítva a levegőn rövid időn belül rothadásnak indulna. Egy speciális eljárásnak köszönhetően a víz úgy kerül kivonásra az élőlény testéből, hogy közben minden értékes alkotóelem sértetlen marad. A folyamat neve liofizálás – fagyasztva szárítás. Ha felhasználás előtt a bolharákot beáztatjuk (pótoljuk az eltávolított nedvességet), pont ugyanolyan lesz, mintha most emeltük volna ki a vízből, csak éppen nem mozog. A nagyobb testű halak (pontyok, nagy dévérek) csemegéje.

   

 3. Garnélarák

   

  A garnélarák a (tengeri) halak ismert természetes tápláléka. Termete lényegesen nagyobb, mint a bolharáké. Keményebb, húsosabb falat. Magas olajtartalma és intenzív erős illata miatt különösen nagy hatással van az édesvízi halakra. Felhasználás előtt célszerű ledarálni vagy durván összezúzni (ez a nagy darabok miatt lehet lényeges), majd áztassuk be, és keverjük hozzá az etetőanyaghoz. A hatás megdöbbentő!

   

 4. Crysalis = selyemhernyóbáb

   

  A selyemszálaktól megszabadított selyemhernyó gubóját kiszárítják, majd kétféle módon kínálják a horgászoknak. Az egész, darabos crysalis bábot használatba vétel előtt be kell áztatni, mert különben fellebeg. A kellően megnedvesített, felpuhult báb (ezt legalább 24 órás áztatás alatt tudjuk elérni!) különösen a folyóvízi horgászatok során bizonyította rendkívüli csalogató hatását. A kész folyóvízi etetőanyagokhoz hozzákeverve vagy dróthálóba helyezve, olyan hatással van a domolykóra, paducra, márnára és jászkeszegre, amely leírhatatlan. Az őrölt változat a legjobb minőségű sneciző anyagok nélkülözhetetlen adaléka. A lassan süllyedő, felhős anyag igazi csáberejét különleges fanyar íze és rendkívül magas fehérjetartalma adja.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Vörös szúnyoglárva, minden hal természetes tápláléka

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Bolharák, garnélarák és crysalis: különleges „élő anyagok” különleges keverékekhez

 


Döme Gábor


Hozzászólás, vélemény - Még nincs, szólj hozzá elsőként!

 

Kapcsolódó írások

Tovább!A „Mesterkonyha” című sorozat célja, hogy áttekintést adjunk az etetőanyagok, adalékanyagok, pelletek, földek, aromák és minden ehhez kapcsolódó termék zűrzavaros és elsőre bonyolult világában. Tovább...

Tovább!Az különböző aromák feladata a horgászatban, hogy még intenzívebbé és vonzóbbá tegyék keverékünket. A vízben gyorsan terjedve irányt mutatatnak az etetésünkre. A halak kifinomult érzékszerveikkel hamar felfedezik ezt, és előbb rátalálnak, mint a natúr, aroma nélküli etetőanyagokra. Tovább...

Tovább!Etetőanyagunk csalogatóhatását a legegyszerűbben aromapor hozzákeverésével fokozhatjuk. A különböző töménységű, nagyon finom szemcsézetű adalékanyag a keverékből kiválva robbanásszerűen hat. A víz teljes keresztmetszetében kifejti csalogatóhatását... Tovább...

Tovább!A sok különböző adalék, aroma és különleges összetevő ismertetése után elérkezett az ideje néhány konkrét etetőanyag recept bemutatásának is. Könnyen összeállítható, egyszerű és hatékony keverékeket válogattuk össze, amelyek különösen a tavaszi melegedő és az őszi lehűlő vizekben hatékonyak. Tovább...

Tovább!A pellet magyarországi ismertsége és használatának robbanásszerű elterjedése alig néhány évre tekint vissza. Az új típusú etetőanyag, ha csodára nem is képes, de bizonyos körülmények között egyértelműen hatásosabb, mint a normál etetőanyagok bármelyike. Tovább...

Tovább!A magyar békéshalas horgászkultúra szinte kizárólag a kukoricán alapul. A leleményes horgászok mindent kihoztak belőle, amit lehetett. A legtöbb horgászvízen azonban már a legcsábítóbban elkészített aranymazsolát is „unják” a halak. Azoknak a horgászoknak ajánlom ezt a cikket... Tovább...

Tovább!A magyar horgászkultúra is kezdi felfedezni és mind gyakrabban alkalmazni a különböző típusú földeket. A honi fejlődés mértéke súlyos tonnákban mérhető! Mitől nő évről évre drasztikusan a különböző típusú földeket felhasználók száma... Tovább...

Tovább!A horgászok a bevetésre szánt etetőanyagot és csalit alapvetően két különböző halmazállapotú aromával tehetik még vonzóbbá. Az egyik a száraz aromapor, míg a másik a folyékony aroma. A legtöbb etetőanyag-gyártó palettáján mindkettőből zavarba ejtően nagy a választék. Nehéz eldönteni... Tovább...

Tovább!Az etetőanyagairól nemzetközi szinten ismert és elismert francia Sensas cég a közelmúltban két új etetőanyag család fejlesztésén dolgozott. Ennek eredményeképpen olyan új etetőanyagokkal ismerkedhettünk meg... Tovább...

Tovább!A Sensas Crazy Bait termékcsaládja egy teljesen új csali, etetőanyag, aroma kínálatot nyújt a pontyozó horgászok számára. Ez az elsőként angol piacra kifejlesztett, és ott már több éve átütő sikerrel árusított termékcsalád 2005-től az európai piacon, így hazánkban is hozzáférhető. Tovább...

Tovább!A belga székhelyű Van Den Eynde az egyik olyan tradicionális etetőanyag- és csali gyártó, amely kiállta a hosszú évek próbáját. Sikerének egyik titka, hogy kizárólag olyan termékeket vesznek fel a termékpalettára, amelyek sikerét többéves (!), több országban elvégzett eredményes tesztek igazolják. Tovább...

Tovább!Amikor a víz hőmérséklete 20 Celsius-fok fölé emelkedik, és tartósan ott is marad, új időszámítás kezdődik a horgászatban. Azok a csalik és etetőanyagok, amelyek nem túl rég (1-2 hónappal ezelőtt) még remekül működtek, ebben az időszakban szinte hatástalanok. Mi ennek az oka? Tovább...

Tovább!Kovács Kristóf, zagyvaszántói olvasónktól kaptam ezt a levelet: „Én egy 15 éves ifi horgász vagyok. 3 hektáros 0,5-2 m mélységű tavon (Selypi-tó) horgászom. Nyáron nekem ezen a vízen bejött az erősen halszagú 12 mm-es pellet... Tovább...

 

 

Írás ajánlása ismerősnek! 

 

Ajánlott termékek - Feederbotos horgászat (1972db termék) (Kattintson ide!)
Ajánlott termékek - Matchbotos horgászat (1759db termék) (Kattintson ide!)
Ajánlott termékek - Rakós botos horgászat (1595db termék) (Kattintson ide!)
Ajánlott termékek - Pickerbotos horgászat (1476db termék) (Kattintson ide!)
Ajánlott termékek - Spiccbotos horgászat (1382db termék) (Kattintson ide!)
Ajánlott termékek - Bolognai botos horgászat (1329db termék) (Kattintson ide!)
Ajánlott írások - Feederbotos horgászat (242db írás) (Kattintson ide!)
Ajánlott írások - Rakós botos horgászat (222db írás) (Kattintson ide!)
Ajánlott írások - Matchbotos horgászat (162db írás) (Kattintson ide!)
Ajánlott írások - Pickerbotos horgászat (100db írás) (Kattintson ide!)
Ajánlott írások - Spiccbotos horgászat (91db írás) (Kattintson ide!)
Ajánlott írások - Bolognai botos horgászat (74db írás) (Kattintson ide!)
Ajánlott fórumok - Feederbotos horgászat (6db fórum) (Kattintson ide!)
Ajánlott fórumok - Rakós botos horgászat (4db fórum) (Kattintson ide!)
Ajánlott fórumok - Matchbotos horgászat (3db fórum) (Kattintson ide!)
Ajánlott fórumok - Pickerbotos horgászat (3db fórum) (Kattintson ide!)
Videós írások Fogások
Kérés feldolgozása folyamatban...
Hiba az adatok betöltése közben.

SHIMANO Twin Power CI4 4000SRA 69990Ft

SHIMANO Tribal 5500 XTA
új generációs feeder orsó 59990 helyett 49990Ft

SHIMANO Baitrunner
XT 6000RA 35990Ft

SHIMANO Catana BX Specimen Long Range 360 25990Ft

SHIMANO Vengenace Power Feeder szett
22880 helyett 18900Ft

SHIMANO Alivio BX Match szett 23980 helyett 16990Ft

SHIMANO Alivio BX Medium Feeder szett
25280 helyett 16990Ft

FOX Horizon Spod - fonott dobózsinór etetőrakétához 11490Ft

HALABAMA Digitális
mérleg 40 kg 3990Ft

GOLDSTAR Purple Match szett 30000 helyett 15900Ft

ENERGOTEAM Power Feeder szett 29200 helyett 14900Ft

ENERGOTEAM Éjszakai nyeletőfékes feeder szett
26000 helyett 12900Ft

ENERGOTEAM Elite Picker szett
19900 helyett 12900Ft

ENERGOTEAM Komplett Silver Bolo szett
19350 helyett 9900Ft

GOLDSTAR Negra Match 16000 helyett 7990Ft

ARNO Thunder szett
15000 helyett 7990Ft

GOLDSTAR Pluto görgetős
14000 helyett 7990Ft

ENERGOTEAM Fighter szett
13500 helyett 6990Ft

Carp Expert Bojli ajándék kiegészítőkkel
9990 helyett 5990Ft

Carp Expert Komplett szerelékes box 7990Ft

SPRO Fenekező szett Predator zsinórral

7.450 Ft
4.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2010.01.19 - 2010.03.31

MYSTIC Tubusos halcsali - kukorica

950 Ft
550 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2009.05.12 - 2010.12.31

CARP ACADEMY Boilie carp fotel

22.000 Ft
16.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2009.11.23 - 2010.03.31

ZEBCO Rhino ST-TI 830

41.990 Ft
31.290 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2008.11.26 - 2010.12.31

Döme Gábor Feederbottal NAGYpontyokra 1.rész - állóvízen DVD

3.000 Ft
1.090 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2008.09.01 - 2010.12.31
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.