Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


feeder horgászat kellékei(6)

2010.03.03

Orsók feederbotra 2.rész

A korábban megjelent hasonló témájú írásomat átfutva rádöbbentem, szinte hihetetlen, hogy ilyen rövid idő alatt is mennyit változott és fejlődött a feeder technika! Azok a megállapítások, amelyeket akkor „kőbe vésettnek” hittünk, bizony már csak részben vagy egyáltalán nem állják meg a helyüket. A változást a rendkívül sokféle paraméterű és különleges akciójú feederbot megjelenése eredményezte. Ha egy harmonikus, jól összehangolt felszerelésre vágyunk, akkor nem mindegy, hogy milyen orsót helyezünk feederbotunkra! Mielőtt elhamarkodottan döntenénk, vegyünk néhány fontos szempontot figyelembe.

Szűrés Döme Gábor írásaira
Döme Gábor

Gondoljuk csak végig, hogy milyen rosszul funkcionálna egy 4,50 méter hosszú extra heavy feederen egy 20-as méretű orsó. Vagy egy leheletfinom pickerboton egy 60-as nyeletőfékes orsó. Bármilyen blődnek is tűnnek a példák, mégsem légből kapottak, sőt láttam már ennél elképesztőbb dolgokat is. No de miért is lenne mindenki számára egyértelmű, hogy milyen orsó való a feeder- vagy pickerbotjára?

Ezt a cikket kifejezetten ennek a témakörnek szentelem, és ezt végigolvasva talán mindenki el tudja majd dönteni, hogy mely orsó a legmegfelelőbb számára.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Nem mindegy, hogy milyen orsó kerül a feederbotunkra, ha abból a maximumot szeretnénk kihozni!

 

Jól látszódik, hogy a feederbotos horgászaton belül is egyre több, különböző stílusirányzat bontogatja szárnyait. A közös mindegyikben az, hogy a kapást az érzékeny botvég (rezgőspicc) közvetíti. Azonban a bevetett végszerelék össztömegében, a felkínált csaliban, a meghorgászandó távolságban (hogy csak a legszembetűnőbb jellemzőket említsem…) jelentős eltérések mutatkoznak.

Az igazi „soft-linerek” azok, akik az abszolút finom horgászat hívei. A lehető legvékonyabb főzsinórt (ez ritkán vastagabb 0,14 mm-nél), a legkisebb horgokat (maximum 10-es), és viszonylag könnyű végszereléket (max. 30 gramm) használnak. Ehhez a legalkalmasabb egy 3 méter körüli finom pickerbot vagy lágy – light, medium/light, medium – akciójú 3,3-3,6 méter hosszú feederbot. Ezekkel a botokkal a legritkább esetben tudunk távolra dobni, de igazából nem is ez a cél. Ezek az érzékeny pálcák egy igazán „finom” orsót igényelnek. Mitől lesz „finom” egy orsó? Elsősorban a méretéből adódóan. A 40-es vagy annál kisebb méretű orsókat a horgászok óhatatlanul „finom”, „aranyos” jelzőkkel illetik. Tehát az igazi finom horgászat ritkán kíván 30-40-esnél nagyobb méretű orsót. A fékrendszerét tekintve pedig, szerintem teljesen mindegy, hogy első- vagy hátsófékes. A féknek csak kettő nagyon fontos kritériumnak kell megfelelnie: a lehető legfinomabban hangolható és kifogástalan működésű legyen! Mivel vékony zsinórral horgászunk, nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy akár egyetlen pillanatra is letapadjon orsónk fékje. Ez a végzetes hiba a halunk elvesztésével járhat.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A szépséges Spro Blue Arc különösen népszerű finomszerelékes orsó

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Blue Arc család már négy különböző típusból áll. (A csapágyszámban és az orsóház anyagában vannak jelentős eltérések)

 

Kevés olyan gyártó van, amely olyan sokféle, finomszerelékes horgászatra alkalmas orsót kínál, mint a Spro! Gyakorlati tapasztalataim alapján nyugodt szívvel ajánlom a Blue Arc orsócsalád bármelyik tagját erre a célra. A híres alapító tag, a Blue Arc manapság nagyon sokféle kivitelben kapható. A kezdeti 7 és 9 csapágyas modell már megjelent 10 csapágyas (Red Arc) változatban is. Majd őt követték a karbonházas Passion (7 csapágyas) és az Intruder (4 csapágyas) modellek. Ezen orsók mindegyike elsőfékes. De, hogy ne legyen hiányérzetük a hátsófékes orsók kedvelőinek sem, már az elmúlt évben elkészítették a Spro mérnökei a Nova, Passion RD és Intruder RD orsókat. Már ebből a rövid felsorolásból is kitűnik, hogy csupán egyetlen cégnek milyen sokféle, kifejezetten a finom feeder technikában alkalmazható orsója van. Bármelyik mellett is döntünk, garantáltan nem nyúlunk mellé.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A hátsófékes orsókat kedvelők sem csalódnak a Passion RD vagy az Intruder RD modellben

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A csúcskategóriás Red Arc hátsófékes változta a NOVA

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Minden típus 40-es mérete kapható „match” változatban is. Ezek a modellek egy kúpos, kisebb zsinórtároló kapacitású dobbal rendelkeznek. Ennek köszönhetően nem kell több száz méter vékony zsinórt felcsévélni

 

Az utóbbi években egyre erősebb a „hard-liner” irányzat. Ők azok, akik felfedezték, hogy a federbotos horgászat határai és lehetőségei kitolódtak. Az, ami néhány éve elképzelhetetlen volt, ma már adott! Ki hitte volna, hogy a kapitális halak céltudatos horgászatában, vagy az igazán távoli horgászatban is remek társ lehet egy feederbot?! Az egyre hosszabb – 4,2 és 4,5 méteres – heavy, extra heavy feederek megjelenésével új korszak köszöntött be. Ezekkel tulajdonképpen bármekkora hal megfogható, miközben akár 100 méterre is képesek a végszereléket elröpíteni. És mégis, velük továbbra is a számításba vehető fenekező horgászmódszerek közül a legérzékenyebb érhető el, amely a legtöbb kapással és halfogással kecsegtet. Ahhoz, hogy ezekből a botokból is legtöbbet tudjuk kihozni, olyan orsókra van szükségünk, amelyek illenek hozzájuk. Ezen orsók optimális mérete 50-es, de nem ritka, hogy a 60-as vagy az ennél nagyobb méretű, speciális távdobó orsók sem számítanak extrémnek.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Spro Incognito 965M a távdobó feederorsó

 

Fontos az, hogy egy olyan nagy dobátmérőjű orsót válasszunk, amelyről szinte ellenállás nélkül pereg le a zsinór. Az általam oly nagyra becsült Spro cég ebben a kategóriában is jeleskedik. A Spro Incognito 965M névre keresztelt orsó kifejezetten a távoli dobások kivitelezésre alkalmas szerkezet. A 9 csapágyas orsón egy hatalmas, 69 (!) mm átmérőjű, hidegen megmunkált alumíniumból készült, kúpos és nyújtott dob található. A precíz zsinórfelcsévélésnek köszönhetően soha nem látott távolságba képes a csalit bejuttatni. További különlegessége, hogy olyan dobbal kapható, amelyekre nem kell több száz méter alátétzsinórt felcsévélni. Ez az úgynevezett matchdob maximum 300 méter 0,20 mm átmérőjű damilt képes „csak” tárolni, de ez a feederezés során bőven elegendő.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A 69 mm átmérőjű speciális dob maximum 300 méter 20-as zsinórt képes tárolni, de ez a feederezés során bőven elegendő!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Jó hír, hogy ettől az évtől az Incognito már nyeletőfékes változatban is kapható lesz

 

A nagyhalas feederbotos horgászat során egyre többen használnak fűzött csalit is. Ez lehet bármilyen főtt mag vagy pellet. Az ilyen csalit felszippantó hal gyakorta sokkal vehemesebb kapást produkál, hiszen megszúrja a száját a horog, emiatt őrült vágtába fog. Ha nem vagyunk közvetlenül a bot mellett, vagy esetleg nem elég stabil a bottartónk, bizony könnyen leránthatja feederünket a hal. Nem egy komplett felszerelés végezte már így hullámsírban. Pedig nagyon egyszerű megoldás kínálkozik erre a problémára. Használjunk nyeletőfékes orsót!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Spro Hardliner LCS Pro család már a harmadik generáció képviselője. Az egyik legkedveltebb nyeletőfékes orsó, amely a nagyhalas feederhorgászatra (is) alkalmas

 

A nyeletőfék egy olyan speciális fékrendszer, amely bekapcsolásával lehetővé válik, hogy a hal szinte ellenállás nélkül tudja az orsóról lehúzni a zsinórt. Mindez úgy történik, hogy az orsó dobjába beépített főfékhez hozzá sem kell nyúlni, és a zsinór szakítószilárdságához beállított fékerőt nem kell megváltoztatnunk. A nyeletőfék kioldása egyetlen mozdulat csupán. Nem kell mást tenni, mint a hátsó részen található kart le kell nyomni. Az orsó úgy működik ekkor, mintha teljesen kilazítottuk volna a fékjét (a hal így ellenállás nélkül viheti magával a csalit és a végszereléket). A bevágás előtt azonban a hatékony és biztos akasztás érdekében, vissza kell kapcsolni. Ez a következőképpen történik: tekerjünk az orsó hajtókarján 1/4 fordulatot. A nyeletőfék használata nem mindig indokolt! De megnyugtató érzés azt tudni, hogy amíg fárasztok, nem fogja elvinni a másik feederbotomat egy mohó hal.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ha kettő bottal vagy fűzött csalival horgászunk, a nyeletőfék nélkülözhetetlennek bizonyul. Ezt az orsó hátsó részén kell bekapcsolni

 

A nyeletőfékes orsók közül én leggyakrabban a Spro Hardliner LCS Pro és az Aggressive LCS Pro modellek 50-es és 60-as méretű változatait részesítem előnyben. Ezek minden elvárásomnak maximálisan megfelelnek. Átlagon felüli dobótávolság kivitelezésére alkalmasak, miközben stabil, finoman hangolható elsőfékjük mellett ott van a nyeletőfék is.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A megújult Spro Aggressive LCS Pro már 60-as méretben is készül. Ezzel nincs elérhetetlen távolság!

 


Döme Gábor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

2000 Szentendre

Püspöki László,2011.02.10 19:13

Tiszteletem.
Örülök ennek a cikknek mert bizony rég megfogalmazódott bennem a kérdés az orsókkal kapcsolatban.Ugyanis végignézve a régebbi filmeket,amin ugye bemutatod a botokat és magát a feeder technikát,ott és azokon a filmeken 30-40 orsókkal dolgozol.Na már most az új filmjeiden már 50-55ős orsókkal dolgozol.Pedig sokszor a bot karaszterikája nem heavy hanem medium.Én sokat horgászom eredményesen feeder botokkal és 30-as orsókat használok sikerrel.A tatai derítő tavon eredményeimet a kirakott fotók is bizonyítják.Szerintem nagyon eldurvultak azok a teóriák,hogy 55-60as orsókat tegyünk egy feeder botra.Ez az én véleményem csak gondoltam megosztom:)