Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


holtág halai

2010.04.14
2007-12-17

A holtág halai

Feederbottal Adonyban
 
Törvényszerű, hogy ha hűl a víz, akkor csökken a békés halak fogás esélye. A hideg vízben szinte alig táplálkoznak a keszegek, mozgásuk is lelassul. Ahhoz hogy horogra csalhassuk őket, nagyon finom falatokat kell felkínálnunk. Emellett gyakrabban kell a csali helyét is változtatni.
Amíg nincs összefüggő jégtakaró vizeinken, addig érdemes elindulni, horgászni. A lehűlő vizekben lassul az élet. A halak mozgása minimalizálódik, táplálkozásuk szinte a nullára csökken. Készülnek felélni a nyári tartalékaikat. Arra azonban, hogy halat fogjunk, mindig van esély! A nyári felszerelést ilyenkor szigorúan otthon kell hagyni, a fegyvertárból lehető legfinomabb cuccot kell összeállítanunk.

<b>Hajnalban csodálatos a holtág</b>
 
Hajnalban csodálatos a holtág
 

Horgászatom helyszíne az adonyi holtág. Vize közvetlen összeköttetésben van a Dunával, tehát a vízállás nagy szerepet játszik az itt lakó halak életében is. Amikor apad a „nagyvíz”, akkor a halak a mélyebb helyekre húzódnak, kapásuk ritkul. Azonban ha árad, akkor a partközeli részek is jó horgászhelyek, a pikkelyesek kapókedve is intenzívebb. Aki ilyenkor - december elején - horgászni indul, annak tudnia kell, hogy ez nem a mázsaszám fogott halakról szól. Örülhet az ember, ha pár kapásból megfog egy-két apró halacskát.

<b>Ilyen lehet a halak látószögéből a felkínált csali és a kosár</b>
 
Ilyen lehet a halak látószögéből a felkínált csali és a kosár
 

A hely kiválasztása egyszerű. Oda pakoltam ki, ahonnan elérem a mélyebb szakaszokat ugyanúgy, mint a sekély zátonyokat. Gyorsan kirámoltam, hogy mielőbb horgászhassak. Első az etetőanyag. Hidegben, lassabban szívják meg magukat az etetőanyag szemcséi. Aztán nekikezdtem a felszerelést összeálltani.

Kellékek
 
Kellékek
A botok bevetve
 
A botok bevetve

<b>Két etetőanyag recept, mindkettővel sikerült halat fognom</b>
 
Két etetőanyag recept, mindkettővel sikerült halat fognom
 

A felszerelés két darab háromhatvanas feederbotból állt, mindkettő „light” kategória. Hozzájuk a legvékonyabb spicceket hoztam magammal. Az orsón 0,16-os süllyedő monofil zsinór. A végszerelékeket én mindig a vízparton állítom össze, vagyis mindig mindenhez van nálam kellék. Katonásan, sorba rendezve egy dobozban. Az előketáblán pedig az apró horgok, vékony (0,10 – 0,14-es) damilon várják a bevetést.

A nyitott kosár megfelelő
 
A nyitott kosár megfelelő
Kevés etetőt teszünk bele
 
Kevés etetőt teszünk bele

Következő s sorban a csonti
 
Következő s sorban a csonti
Lezárjuk ismét etetővel
 
Lezárjuk ismét etetővel

Gyorsan megkötöm a szerelékeket: egyszerű duplahurkost. Csinálok egy nagyméretű fület, ami legalább 30 cm. Aztán ennek a végébe még egy kis fület, ebbe megy majd az előke. Pillanatok alatt kész. A nagyméretű hurokba karabinerrel beleakasztok egy kosarat. Megtömöm etetőanyaggal, a horgot felcsalizom, és már dobok is.
Előnyben vagyok azokkal szemben, akik először horgásznak itt. Jó párszor volt szerencsém itt feederezni, vagy éppen versenyen meccsbottal horgászni. Nem kell keresnem, hogy merre van a mélyvíz, elsőre sikerül beledobnom egy jókora gödörbe. Hogy honnan tudom, mikor dobtam a mélyvízbe? A válasz egyszerű!
Amikor a kosár a vízbe ér, lassan elkezdünk számolni. Közben folyamatosan feszesen tartjuk a zsinórt, amikor leér az aljára, azt érezzük a boton (koppan). Saját számolási ütemünk alapján kell kikísérletezni, mikor milyen mély a víz. Nálam ez körülbelül úgy néz ki, hogy ha 15-ig tudtam elszámolni, akkor úgy 4,5 – 5 méter mély a víz. Kis gyakorlással ezt bárhol alkalmazhatjuk.

<b>Vörös árvaszúnyog lárva, ha hozzájutunk, akkor mindenkép próbáljuk meg</b>
 
Vörös árvaszúnyog lárva, ha hozzájutunk, akkor mindenkép próbáljuk meg
 

<b>Pinki – szúnyoglárva szendvics. Előnye, hogy a mozgékony pinki mozgásra készteti a (hidegben lusta) lárvákat is</b>
 
Pinki – szúnyoglárva szendvics. Előnye, hogy a mozgékony pinki mozgásra készteti a (hidegben lusta) lárvákat is
 

Egy szerelék a mélybe, egy a zátony szélére. Mindkettő szúnyoggal csalizva, a kosarakba is az etetőanyagból került. Az áztatott pellettet későbbre tartogattam. Kényelemben helyezkedve vártam a kapást. Azért ilyenkor hidegben kell a termosz, forró teával, meg a meleg ruházat kesztyűvel. Majd egy óra telt el, amikor arra lettem figyelmes, hogy a mélybe dobott bot spicce rezeg. Szó szerint rezeg, nem húzza, nem lazítja. Kivettem és a csalik hiányoztak róla. Egyszerűen lelopkodták róla. Ki kellett találnom valamit. A szúnyogot nem lehet úgy tűzni, hogy „kiskeszeg” álló legyen. De a csontkukacot igen. A következő képeken mutatom be, hogyan kell. Egy csonti megy a horog szárára, mégpedig fűzve. A másik pedig az öblébe, de csak éppen a bőre alatt megszúrva.

Apró horog
 
Apró horog
Egy csonti a szárára
 
Egy csonti a szárára

Egy másik az öblébe
 
Egy másik az öblébe
Még így is megtréfáltak
 
Még így is megtréfáltak

<b>Ha sok csontkukac volt a horgon akkor nem lehetett megfogni az apróságokat. Mindig csak az egyiket rágták meg</b>
 
Ha sok csontkukac volt a horgon akkor nem lehetett megfogni az apróságokat. Mindig csak az egyiket rágták meg
 

Sok apró furfangosság van, csak mindig meg kell találni megfelelőt. Szerencsémre ez az apró, de hatékony változtatás meghozta az eredményét. Határozottabbak lettek a kapások. A kisebb, kevésbé szétálló csalit könnyebben vették fel a bodorkák és az apró karikakeszegek. A zátonyra dobott csali iránt nem volt érdeklődés, ezért azt is átdobtam a mélyebb vízbe. Így dupla annyi kapásom lett egyszerre. Bár megfogni sajnos nem sikerült mindegyiket, gyanítom, azért mert túl aprók voltak. Az utolsó egy óra izgalmasra sikerült. Kapás kapást ért. Ritka az ilyen télen, de minden jónak egyszer vége szakad. Én is befejeztem a horgászatot, mert korán sötétedik és most nem éjszakai horgászatra készültem…

Nem ritka vendég a karika
 
Nem ritka vendég a karika
Gyönyörű apróság
 
Gyönyörű apróság

<b>Lenyugvó nap, a holtág, pár apró keszeg és a horgász (a vízben…). Pillanatkép a visszaengedés előtt</b>
 
Lenyugvó nap, a holtág, pár apró keszeg és a horgász (a vízben…). Pillanatkép a visszaengedés előtt
 

<b>Közvetlenül a szabadulás pillanata előtt</b>
 
Közvetlenül a szabadulás pillanata előtt
 

A holtág halai
 
 
 

Tipp: Számoljuk mennyi másodperc alatt ér a szerelék a fenékre. Így ki tudjuk számolni nagyjából milyen mély a víz ahol horgászunk.
Szöveg, kép és rajz: Kocsis László
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.