Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Chubber,loafer-a nehézfiúk

2010.04.11
2008-02-19

Chubber, Loafer - a nehézfiúk

Hagyományos angol úszótípusok 3.
 
Szívemnek kedves, talán az általam legtöbbet használt fajták e rész főszereplői. Különös összecsengés tapasztalható a velük való horgászat során, az itthon is klasszikusnak számító, főképpen a Dunán elterjedt úsztatással. Vallom, ha valaki pár ezer órát úsztatással eltölt a Dunán, minden módszerrel könnyen boldogulni fog. 

Chubberek
 
Chubberek
 

Loaferek
 
Loaferek
 

A címben nehézfiúknak titulált darabok az eddigi írásokban szerepelő Stickhez és Avonhoz képest, úgy teherbírásban, mind ólmozásban és csali vezetésben jelentős eltérést mutatnak. Szándékosan mellőzöm a méreteik számszerűsítését, mert felső határ a csillagos ég. Itt jegyzem meg, hogy a Long Loafer nevű változat azért rendelkezik némi Avonos beütéssel.

Long Loaferek
 
Long Loaferek
 

Terhelhetőbb, tömzsi testükből kialakított jelzővégük, melyet nem neveznék antennának, két funkciót is ellát. Egyik, hogy messziről is látható marad az úszó. Ez egyben jelzi, hogy itt már távolabbi horgászat is lehetséges és szükséges. Másik, hogy testesebb csalik használata, vagy fenéken sodortatott ólmozás esetén is megtartják jelzőképességüket és nem buknak fantom kapást jelezve a víz felszíne alá. Nevükben is kifejezik, milyen módszerekhez és mely halak fogására fejlődtek ki a horgász kellékek evolúciója során. Chubber: Angolul a fejes domolykó = chub. Úszónk a kifogni kívánt halról került elnevezésre.

A chubber úszótípus...
 
A chubber úszótípus...
és a névadó domolykó
 
és a névadó domolykó

Loafer: loaf kenyérszelet, cipócska. Itt az elnevezés az úszó alakját célozza meg. Azt csak halkan teszemhozzá, hogy a kenyérrel történő csalizás is erősen besegíthetett a névadásba.

Van aki szerint, golyóstollak zsömlében. Szerintem Loaferek
 
Van aki szerint, golyóstollak zsömlében. Szerintem Loaferek
 

Remélem sikerült kibogozni az anyakönyvi szálakat és nem lesz apasági per a dologból. Csak érdekességként említem, hogy az áttetsző testű Loafereket használhatjuk vízi golyó helyett, balinozáshoz is.
Az egyik képen látható darabon a felirat, 8 gr Loafer 5 Swan, nem azt jelenti, hogy 8 szelet kenyeret kell adnunk 5 hattyúnak, hanem az úszó teherbírását jelöli. Ha valakinek ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, figyelmébe ajánlom honlapunkon korábban megjelent ólmos cikket, amelyet Dani barátom írt. 
Van azonban egy sokkal kényesebb kérdés, amit az előző két részben is érintettem, de nem vágtam a közepébe. Nevezetesen az, hogy a hazai horgászcikk kereskedelemben nem, vagy nagyon kis választékban kaphatóak az angolos típusú úszók. Cikkünk főszereplőiből nem kis utánajárás összegyűjteni egy kollekciót. Megint ott tartunk, mint régen. Kezdhetünk barkácsolni. Jó, most már rendelhetünk interneten is. Persze biztos olcsó lesz. Mindenki eldöntheti, melyiket választja. Gondolom azért nem fog ártani néhány barkács tanács.

Vágjuk méretre a balsát
 
Vágjuk méretre a balsát
 

A kész hasábok
 
A kész hasábok
Ilesszük be a tõkesúlyt
 
Ilesszük be a tõkesúlyt

Beragasztjuk
 
Beragasztjuk
Csiszoljuk a formát
 
Csiszoljuk a formát

Már csak festeni kell
 
Már csak festeni kell
A kész darabok
 
A kész darabok

A réz tőkesúly az áramlásban megkönnyíti az úszó vezetését. Nem a dobást segíti elő, mint a másféle önsúlyos úszóknál. Azért dobáskor figyeljünk oda, mert az óvatos domolykó nem biztos, hogy szereti a vízbecsapódó szerelék hangját. Ha kevésnek találjuk a beépített súlyt, csíptethetünk egy sörétet közvetlenül az úszó alá, ahogyan az angolok teszik.
Az elkészült darabokat fogjuk használatba mihamarabb. Nekem vannak szolgálatban húsz éve készült loafer úszóim, melyeket bodzabélből készítettem.

A csõbe dugott söréttel finomhangolható a súlyozás
 
A csõbe dugott söréttel finomhangolható a súlyozás
Több, mint húszéves saját gyártmányaim
 
Több, mint húszéves saját gyártmányaim

Hasznosnak tartom a barkácsolást azért is, mert készítés közben megismerjük az úszóink működését. Jobban olvassuk mozgásukból, milyen impulzusokra, hogyan reagálnak. Ha ez nagyon misztikusnak tűnik, egy nem horgász példával megvilágítanám, hogy a tökéletességre törekvés mennyire fontos. Ázsiában azt tartják, ha valaki bambuszt akar festeni, nem elég, ha egy életen keresztül tanulmányozza azt. Akkor kezdheti a festést, ha maga is bambusszá vált. Talán kissé erős, de megszívlelendő. A fotókon bemutatott néhány változat után nézzük, hogyan bánjunk kedvenceinkkel. Először is szereljük fel őket. Általában matchbot és peremfutó orsó közreműködésével juttatjuk vízbe őket. De a virtigli angol horgász centrepin, Nottingham orsóval szerelt, ragasztott nád vagy üvegszálas bottal úsztat. Ezt egy későbbi cikkben tárgyaljuk bővebben.

Chubberes szerkó
 
Chubberes szerkó
 

A képen nem Nottingham orsó van. A zsinór, melyet szerelékünk kialakításához használunk, tizenkettes-tizennyolcas méret között mondható jónak. Az ólmozást maximum két- három ponton erősítjük a zsinórra. Horgunk mérete az apró tizennyolcastól, egészen a kampószerű négyesig terjedhet.

Jól látható, hogyan súlyozzuk
 
Jól látható, hogyan súlyozzuk
 

Nyilván a nagyobb horogméret a testesebb csalik miatt szükséges. Pld. kenyér vagy konzerv darált hús darab. Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan című könyvében a híres „corned beef” , az angol marhahús konzerv szerepel. Szerinte az első világégésben a nyugati front állóháborújának egy-egy látványos német előretörését az éhező csapatok konzerv iránti vágya okozta. Sajnos a domolykók részéről nem tapasztaltam ezt a tülekedést. Biztos, mert az általam elérhető löncshús, a jó öreg magyar sertésekből készült.

Megtartom
 
Megtartom
Elengedem
 
Elengedem

Az idei évben egyébként sem kényeztet a szerencse a domolykók kapcsán. Az elmúlt két domolykós horgászatom az Ipolyon kb. 800 km autózással nulla halat hozott. Talán a befagyott folyó és a tél leghidegebb éjszakája utáni hajnal okozta. Másik alkalommal meg a bánat tudja. Biztos kezdek felejteni, hogyan kell horgászni. Azért, hogy a cikkben mégis szerepelhet néhány nagyfejű, testes domi, köszönet illeti Feri barátomat, aki a Garamon összefogdosta a modelleket.

Domik
 
Domik
 

Így nehéz csalit vezetni
 
Így nehéz csalit vezetni
 

Jég veletek domolykók
 
Jég veletek domolykók
 

A végére csak annyit ígérek, hogy folytatom a Chubber és Loafer úszókkal végzett horgászatot, és ha sokat fogok, majd visszatekintgetünk rájuk.
Írta és fényképezte: Kovács Zoltán 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.