Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


aproságok

2010.03.03

 matchbotozás (magas)iskolája 3. rész - Az apróságok beszerzése

Az előző részben talán sikerült eldönteni, hogy elvárásainknak és pénztárcánknak melyik matchbot és orsó felel meg a legjobban. Most azokat a nélkülözhetetlen apróságokat mutatom be, amelyek szükségesek még a matchbotos technika eredményes gyakorlásához. Lássuk hát!

Szűrés Polyák Csaba írásaira
Polyák Csaba

A damil

 

A matchbotos horgászat sarkalatos pontja a zsinór elmerítése. Enélkül mit sem ér az egész. A víz alá húzott zsinórt nem bántja a szél, így nem sodródik el az etetésről sem olyan könnyen, de erről majd később még lesz szó. A kérdés csak az, hogyan kerül a zsinór a víz alá?

Az olcsóbb megoldás az, ha egy normál damilt mosószeres vízbe áztatunk, vagy a felcsévélésnél mosogatószerrel átitatott szivacs között tekercseljük fel. Így leküzdhetjük a felületi feszültséget, ami meggátolja a zsinór merülését. (Sokan emlékezünk arra az iskolai kísérletre, mikor egy 10 fillérest tettünk egy pohár víz tetejére, és az nem merült el. Ha a vízhez mosószert kevertünk, a pénzdarab rögtön elsüllyedt. Itt is ezt játsszuk el.) Mivel azonban damilunk különösen a dobás és bevágás következtében, fokozott igénybevételnek van kitéve, csak nagy teherbírású, és csomótűrő termékek jöhetnek szóba. Léteznek már süllyedő zsinórok is, amelyeket a gyártók a "sinking, affondante" szavakkal jelölnek Ezeknek más a szerkezete, nehezebbek a normál zsinóroknál, és egy speciális felületi kezelésnek köszönhetően könnyen merülnek. Néha azonban ezeket sem árt tisztítani, amit vagy az előbb említett mosószeres eljárással, vagy egy speciális zsinórtisztító-süllyesztő spray-vel tehetünk meg.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Speciális zsinórtisztító

 

Fontos, hogy zsinórunk legyen vékony, hiszen ezeket könnyebb dobni, és süllyeszteni, és a halak is kevésé figyelnek fel rá. Kezdetben legjobb, ha 16-os vastagságút választunk, mert ez a méret elég vékony a könnyű dobáshoz, és elég erős a kezdeti hibák tolerálásához, a pótdobra, pedig egy 14-est tekercselünk, hogy ha már érezzük a dobást, tudjunk finomítani is. A 0,12-es vagy még ennél is vékonyabb damilok már versenyzőknek valók, különösen finom, tűspicces botokhoz. Sok jó süllyedő zsinór létezik, mindenki másra esküszik, így csak felsorolásképp néhány ismertebb márka: Platil Match, Maxima, Tubertini Affondante, UK Smart, Trabucco Sinking, Tubertini Special English Line.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Merülő zsinórok

Teljes mérethez klikkelj a képre!

 

 


Waggler úszók

 

Az egész történet a waggler úszó köré épült, így most ezekről lesz szó.

Mi a szerepe az úszónak? Jelen esetben a kapás jelzésén túl a szerelék eljuttatása a kiszemelt helyre, segítség a zsinór víz alá merítésében. Mint látjuk nagyon sok követelményt, támasztunk egy ilyen egyszerűnek gondolt horgászcikkel szemben. Természetesen a gyártók itt is segítségére siettek a horgászoknak, és számtalan modell került piacra. Nézzük, miről ismerünk fel egy jó waggler úszót.

Vannak test nélküli, pálcaúszók. A jobbak pávatollból készülnek, de létezik műanyagból készült is, amit áttetsző, tiszta, vagy sekély vízhez ajánlanak. Ezek többnyire 2-6 gramm teherbírással készülnek. Igazából egy könnyű, légies bottal dobhatók jól, egy kezdőnek javasolt bottal maximum 20 méterig tudjuk őket biztonsággal eldobni. (Jómagam is sokat suhogtattam a botomat, mire rá kellett jönnöm, hogy ezekhez a finom darabokhoz bizony lágyabb bot kell, ami jó ok volt egy újabb vásárlásra. Szerencsére feleségem eddig megértő volt.)

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Test nélküli wagglerek pávatollból

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Kristály wagglerek sekély, áttetsző vízhez

 

A második kategóriába a testes wagglerek tartoznak. Ezeknél a kecses szár, - aminek anyaga pávatoll, sarkandanád, műanyag - egy önsúlyos testbe kapcsolódik. Ezek általában 6 grammtól, akár 30 grammig is készülhetnek.

 

Milyen legyen akkor a kezdő úszónk?

Előbb utóbb mindenki szép kis arzenált fog bevásárolni, mégis kezdésnek 8-10-12-14 grammot javaslok. Érdemes olyan modellt választani, amelyiknek az önsúlya rézlapok le és felhelyezésével variálható (lamellás úszó), és vannak antenna adapterek is hozzá. Az Exner Super Match és Blue Match sorozata még versenyzői körökben is elismert, de említhetem a Dínó úszókat is, csak hogy a magyar horgászcikk gyártók kreativitását dicsérjem. Mivel kezdetnek érdemes 3-4 úszót vásárolni, és ezek érzékenyek a sérülésre, meghálálják, ha úszótartó dobozban tartjuk őket. Sok sérült, törött úszó leselejtezése után láttam ezt be.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Exner Super Match, végtelen variációkkal

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Vékony karbon antennás wagglerek, főleg dévérezéshez

 

Az úszókon található számok a következőkről tájékoztatnak:

Ha csak egy számot látunk, pl.: 12 gr, akkor az úszó teljes teherbírását adták meg. Ez általában a cserélhető önsúlyú típusokon található, és itt mi variálhatjuk az úszó önsúlyát, és a zsinórra tehető ólom mennyiségét.

 

Ha azt látjuk, hogy 8+2 gr, akkor az első szám mindig az úszónk önsúlyát jelöli, míg a második szám azt az ólommennyiséget adja meg, ami a tökéletes kisúlyozáshoz szükséges.

 

A külföldi modelleknél ezt általában nem konkrét számmal, hanem az angol sörétólmok számozásánál használt betűjelekkel adják meg. Pl.: 6AAA+3SSG. Jó esetben zárójelbe téve számokkal is leírják, ám ha mégsem, álljon itt egy táblázat az angolszász sörétólmok méretezéséről:

 

 

 

Jelölés

 

Gramm

 

SG

 

1,9

 

SSG

 

1,68

 

AAA

 

0,81

 

BB

 

0,4

 

Nr. 1

 

0,28

 

Nr. 3

 

0,2

 

Nr. 4

 

0,17

 

Nr. 5

 

0,13

 

Nr. 6

 

0,1

 

Nr. 7

 

0,08

 

Nr. 8

 

0,06

 

Nr. 9

 

0,05

 

Mindenképp érdemesebb kezdetben kicsit testesebb, nagyobb úszóval horgászni, mert lényegesen könnyebb a dobás, és zsinórsüllyesztés. A legkényelmesebb egy 8-10 grammos úszóval a gyakorlás. Ha már begyakoroltuk a dobás technikáját, fokozatosan erősíthetünk a méreteken. Eleinte szükségtelen, és nehéz is 40 méterekre eldobálni, így fokozatosan kell egyre messzebbre eljátszani az úszót.

 

Lassan hátradőlhetünk, mert a legszükségesebbek már megvannak. Azért nézzük, milyen apróságokra lehet még szükségünk. A most következő aprócikkek más módszerhez is szükségesek, így általában fellelhetőek a dobozunkban, ezekre nem kell költenünk. Van persze néhány segédeszköz, ami nagyban megkönnyíti a horgászatot, és a szerlék elkészítését. Nézzük hát ezeket.

 


Ólom

 

Semmi különös kívánalom nincsen vele szemben, talán csak annyit jegyeznék meg, hogy érdemes lágy sörétólmot választani, mert ez kevésbé sérti a vékony zsinórt, és könnyen felcsíptethető, vagy eltávolítható. Nagyon beváltak a Dinsmores, és Milo ólmok. (Előbbi igen komoly árcsökkentéssel hirdeti most magát.)

 


Horog

 

Én leggyakrabban a 16-14-12-es méretűeket használom. Legyen erős, jó hegyű, hiszen a távoli akasztásoknál fontos szerepe van. A legendás Drennan, Gamakatsu, Kamasan horgok között biztos találunk megfelelőt. Lényeg, hogy legyen jó hegye, és viszonylag hosszú szára.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egy megbízható, sokak által kedvelt márka

 

 

 

Forgó

 

Legyen minél kisebb méretű 20-24-es, apró úgynevezett miniforgó. Az előkét köti össze a főzsinórral, szerepe a csali kitekerésekor jelentkező pörgés okozta zsinórcsavarodás ellensúlyozása. Gyártanak dupla, és tripla forgókat is. Ezekkel azt tapasztaltam, hogy teljesen sikerül a csavarodásokat elkerülni. (Tubertini, Maruto, Sensas, Milo, Trabucco által forgalmazott forgókat próbáltam, mind tökéletes, de kezdetben megteszi egy hagyományos is.)

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Mini forgó a csonti propeller ellen

 

Csúszó és fix adapterek

 

Szerepük az úszó felerősítésénél van. Lehet közvetlenül a zsinórra is fűzni az úszót, és alul-felül ólomsörétekkel ütköztetni, de így macerás az úszó cseréje. A csúszó adapterek általában SIC (Silicium Carbid = nagyon kemény, kopásálló fém ötvözet) betétesek, hogy kíméljék a damilt. Rögzítésük cérna, vagy damilból kötött ütközővel történik. A rögzítő kötések végeit nem kell teljesen visszavágni, mert ha 2-3 centit hagyunk, sokkal könnyebben kiszalad az apró gyűrűk közül. A kötések elkészítéséhez segítséget nyújt a most futó cikksorozat.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egy fix rögzítő…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

…és egy csúszó adapter

 


Stonfo ólomleszedő

 

Hasznos kis apróság, sokat töprengtem, mire rászántam magam a beszerzésére, de nagyon megszerettem. Segít az ólmok felcsíptetésében, leszedésében, és a megszorult ólmok lazításában.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ólom leszedő, lazító, és felerősítő

 


Horogkiszedő

 

Ha jól ügyeskedünk, sokszor kell használni. Érdemes olyat vásárolni, amelyikben bogozó tű is van. Akármilyen ügyesek is vagyunk, szükség lesz rá. A csomóbontó tű miatt, azonban - ha nem muszáj -, ne ejtsük a vízbe, mert elmerül. Érdemes nyakba akasztani, vagy a sapka mellé tűzni. (A sapka mellé tűzésnél ne törölgessük sűrűn a homlokunkat, mert nekem így sikerült elhagynom 3 horogszabadítót a Stonfo nem kis örömére.)

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ha halunk mélyre nyelte a horgot

 


Zsinórjelölő filc

 

A távolabbi dobásoknál nehéz mindig ugyanoda dobni. A zsinórunkon valamilyen biztos támpont kell, amiből tudjuk, hogy jó helyen próbálkozunk. Első próbálkozásaimnál a zsinórt beakasztottam a dobon található klipszbe, de az első erősebbre sikeredett dobásnál szakadt a damil. Na akkor gondolkodjunk. Következett a befőttes gumi a dobon című fejezet. Nem rossz, nem rossz, de az első komolyabb halam kirohanása kissé átrendezte a gondolataimat, mert a gumikarika felpödrődött, a damil, pedig szakadt. Az Edding cég készít fehér filcet, ami majdnem jó, csak hamar lekopik. Ellenben ez már nem szakítja a zsinórt. A végső megoldás a Sensas zsinórjelölő krétája jelentette. Jól látható, viszonylag nehezen kopik, csak kicsit húzós az ára. Azért biztató, hogy nekem két évet kitart egy ilyen filc. Arra azért ügyelni kell, hogy néha nem árt megerősíteni a jelölést.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Zsinórjelölő filc

 


Csúzli

 

A távolabbi helyekre már nem tudjuk eldobni az etetőanyagot, vagy ha igen, akkor biztosan a levegőben fog szétrobbanni. Egy jó csúzlival némi gyakorlás után az etetést pontosan elvégezhetjük. Egy idő után általában egy szemes etetőanyaghoz való és egy gombócos csúzli bőven elegendő. Tartalék gumit azonban mindig tartsunk magunknál, mert sajnos a gumik idővel elérnek, és pont akkor szakadnak, mikor a legjobban eszik a hal. A jobb gyártmányokat éppen ezért tatalék gumival adják.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Megbízható csúzlik

 


Nélkülözhetetlen apróságok

 

Felsorolásképp álljon még itt egy rövid felsorolás olyan apróságokról, amik sokszor jó szolgálatot tehetnek. Ezek egy része máskor is jól jöhet:

 

Alkoholos filc (fekete): Mivel távolra horgászunk, nagyon fontos az úszó jó láthatósága. A sárga jól mutat egy zöld nádfal előtt, vagy sötét vízen. A piros-narancs a hullámok közt feltűnő. A tükörvízen viszont a fekete a nyerő. A legtöbb úszót ilyenkor ezzel a filccel tudjuk a körülményekhez igazítani. Egy horgászat alatt néha többször is módosítani kell az antenna színét. Ha valaki sólyomszem, rá ez nem vonatkozik, de az ilyen szemüveges "vakegerekre" mint én, annál inkább. Nem árt, ha ellenszer is van nálunk, alkohol képében, ha vissza kell igazítani az eredeti színre úszónkat. Én lenyalni próbáltam egyszer, nem működött.

 

Apró gyöngyök: Ha csúszóra szerelünk, nem árt a csúszó adapter alá. És fölé egyet felhelyezni. Az adapteren lévő lyuk nagy átmérőjét tudjuk ezzel szűkíteni.

 

Szilikon csövecskék: A fix úszórögzítőn egy idő után az eresztékállítások miatt, elszakadhat ez a kis csövecske. Ne ezen múljon!

 

Zsinórvágó olló: Bármilyen olló, körömvágó megteszi. Sokszor kell a zsinórból leszabni kisebb-nagyobb darabot. Horogkötésnél nem túl finom a csontis kezünket nyaldosni, míg foggal tépjük a damilt. (Elárulom, hogy ez nekem is utólag jut az eszembe, miután lerágtam a madzagot, pedig az olló ott lapul a fiókban. Vannak azért rossz beidegződéseim.)

 


Meg van minden?!

 

Ezzel végére is értünk a felszerelés "bevásárlásának." Konkrét márkát szándékosan nem ajánlottam, mert ezt mindenki a ráfordítani szándékozott anyagiak, vagy márka szimpátia függvényében választhatja ki. A fórumon eddig is sok tanács, kérés volt konkrét márkák használati tapasztalataira vonatkozóan, legyen így ezután is. Sok horgász sok botot, orsót tesztelt már. Mindenkinek vannak kedvencei. Árak tekintetében, pedig lehet klikkelni, vagy nyakunkba venni a várost. Akinek sikerült felkeltenem az érdeklődését, a következő írásomban már kipróbálhatja felszerelését. Egy horgászat során fogunk rájönni, hogy nem olyan őrdöngős dologról van itt szó. Összeállítunk egy konkrét szereléket, bedobunk, zsinórt süllyesztünk, beetetünk, és megismerünk egy- két hasznos tippet, amivel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Hogy halat is fogunk? Előbb-utóbb biztosan, de nem csak ezért horgászunk.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Hal nélkül is szép

 


Polyák Csaba (Csabio)


Hozzászólás, vélemény - eddig 31db, utolsó: 2009-07-27 18:19:18

 

Kapcsolódó írások

Tovább!A novemberi időjárás hű önmagához. Nyirkos, hideg, ködös. A vizeket a hirtelen jött hideg szelek hamar kihűtik, és vele együtt a vizek lakói is lelassulnak. A megszokott nyári halbőség megcsappan, az eddig nyerő helyek is gyorsan kiürülnek. Tovább...

Tovább!Az előző részekben megismerkedtünk néhány fontos aprósággal, tudjuk, mikor érdemes csúszó úszóval szerelni, hogy eredményesebbek lehessünk. Itt az ideje elkészíteni első szerelékünket. Ehhez igyekszem hasznos tanácsokat adni, és felhívni a figyelmet néhány apró... Tovább...

Tovább!A csúszó úszós technika nem bonyolult, mégis sokan, idegenkednek tőle. Lépésről lépésre megyünk végig azokon a kérdéseken, amelyekkel a leggyakrabban találkoztam a különböző fórumokon. Ebben a részben is ezek közül a kérdések közül szemezgettem, illetve sorra veszem a szükséges apróságokat... Tovább...

Tovább!A legutóbbi részben, a vízközti dévérezéssel ismerkedtünk meg. Ha a halakat sikerül felhozni abba a vízrétegbe, ahol már kényelmesen horgászhatunk fix szerelékkel, nyert ügyünk van. Mit tegyünk azonban akkor, ha egy közel 5 méter mély vízen kell kedvenceinket keresnünk... Tovább...

Tovább!A matchbotos horgászat számomra legélvezetesebb műfajával, a vízközt történő dévérezéssel szeretnélek megismertetni benneteket. Az alapvető tudnivalókat a sorozat előző részei már tartalmazzák. Aki most kapcsolódik be, csak vissza kell olvasnia egy kicsit, ha a kezdetektől szeretne indulni. Tovább...

Tovább!Az előzőekben már sikerült képzeletben elköltenünk spórolt pénzünket, így a birtokunkban lévő felszerelést ideje bevetni. Ez a legizgalmasabb része a dolognak. A friss szerzeményekkel büszkén levonulunk a vízpartra, és kezdődhet a szerelés, keverés, etetés... Ha mindezt jól teszzük... Tovább...

Tovább!Ebben a részben, a matchbotozáshoz szükséges eszközöket fogom bemutatni, néhány általam fontosnak tartott tulajdonság megemlítésével. A bemutató képek egy része saját, használatba fogott kedvenceimet mutatja, de sokuk a portál áruházából lett kikölcsönözve. Tovább...

Tovább!Ahogy olvasgatom a hozzászólásokat, kiderül, hogy egyre többen fordulnak az ugynevezett finomszerelékes módszer felé. A legtöbben a feederbotos technikát részesítik előnyben, hisz a hagyományos fenekező horgászattal ez van a legközelebbi rokonságban. Sokan vagyunk azonban... Tovább...

 

Írás ajánlása ismerősnek! 

 

Ajánlott termékek - Matchbotos horgászat (1759db termék) (Kattintson ide!)
Ajánlott írások - Matchbotos horgászat (162db írás) (Kattintson ide!)
Ajánlott fórumok - Matchbotos horgászat (3db fórum) (Kattintson ide!)
Videós írások Fogások
Kérés feldolgozása folyamatban...
Hiba az adatok betöltése közben.

SHIMANO Twin Power CI4 4000SRA 69990Ft

SHIMANO Tribal 5500 XTA
új generációs feeder orsó 59990 helyett 49990Ft

SHIMANO Baitrunner
XT 6000RA 35990Ft

SHIMANO Catana BX Specimen Long Range 360 25990Ft

SHIMANO Vengenace Power Feeder szett
22880 helyett 18900Ft

SHIMANO Alivio BX Match szett 23980 helyett 16990Ft

SHIMANO Alivio BX Medium Feeder szett
25280 helyett 16990Ft

FOX Horizon Spod - fonott dobózsinór etetőrakétához 11490Ft

HALABAMA Digitális
mérleg 40 kg 3990Ft

GOLDSTAR Purple Match szett 30000 helyett 15900Ft

ENERGOTEAM Power Feeder szett 29200 helyett 14900Ft

ENERGOTEAM Éjszakai nyeletőfékes feeder szett
26000 helyett 12900Ft

ENERGOTEAM Elite Picker szett
19900 helyett 12900Ft

ENERGOTEAM Komplett Silver Bolo szett
19350 helyett 9900Ft

GOLDSTAR Negra Match 16000 helyett 7990Ft

ARNO Thunder szett
15000 helyett 7990Ft

GOLDSTAR Pluto görgetős
14000 helyett 7990Ft

ENERGOTEAM Fighter szett
13500 helyett 6990Ft

Carp Expert Bojli ajándék kiegészítőkkel
9990 helyett 5990Ft

Carp Expert Komplett szerelékes box 7990Ft

CARP ACADEMY Boilie carp fotel

22.000 Ft
16.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2009.11.23 - 2010.03.31

FOX Ripstop Fleece pulóver S

16.500 Ft
12.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2009.10.20 - 2010.03.31

SPRO The Carp elektromos kapásjelző páros

6.000 Ft
4.490 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2009.03.18 - 2010.03.31

HALDORÁDÓ 3 darabos póló szett M

9.990 Ft
4.990 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2008.04.28 - 2010.12.31

ENERGOTEAM AAA mini ceruzaelem 4 db

850 Ft
490 Ft - a készlet erejéig!

  Akció ideje: 2009.05.12 - 2010.12.31
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

He dermoid twice-daily mucinous hurried quantify.

ixejuzihalece,2019.03.12 13:48

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Interaction puerperium, osmolality substituted spironolactone; reflux, flies.

alnihezep,2019.03.12 12:08

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Without A Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Are adequate stain communications, ketotic.

ihtuyeziwe,2019.03.12 10:19

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Without Dr Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/