Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


felszerelés készitése machbotra

2010.04.11

Szerelékek készítése match botra

Fix keszeges és pontyos, vagy mégsem?
 

Az egyszerű rakósbotos szerelékek után most következzék két matchbotos szerelék. A leggyakoribb célhalak a keszegfélék és a pontyok, ezért esett a választásom ezekre a főleg állóvízen alkalmazható összeállításokra. A variációs lehetőségek száma rengeteg, de ez a két alap, amelyekből érdemes lehet építkezni a továbbiakban.

Tükörvíz
 
Tükörvíz
 


Gyuri cimborám tavaly kapott rá a finomszerelékes horgászatra, azon belül is a matchbotos horgászat nyerte el a tetszését az eredményessége miatt. Botokat, orsókat, úszókat, horgokat, szóval minden kelléket begyűjtött egy kazallal, azt már azonban az elején belátta, hogy a kapás kicsikarása nem csak ezeken múlik, hanem a jól megválasztott végszereléken. A meglehetősen fárasztó horgászkiállítás levezetésére egy vasárnapi peca tűnt a legalkalmasabbnak. Viszont, akkor legyen egy kis haszna is, gondoltuk és versenyeztessünk meg két különböző szereléket, amelyekhez természetesen két különféle etetőanyagot is kevertünk.

Leégetett panoráma
 
Leégetett panoráma
 

 

Pontyos teleantennás és karbon antennás keszeges uszók
 
Pontyos teleantennás és karbon antennás keszeges uszók
 


Legtöbb hazai vizünk mélysége miatt a fix szerelék használata a legcélszerűbb megoldás. Ha egy 3.90-es bottal nem is, de egy 4.50-es pálcával szinte mindig boldogulhatunk. A fix szereléken a legkisebb kapások is gyorsan érzékelhetők, akár a csali süllyedése közben is.

Fix keszeges:
Az összeállítandó első szerelék egy fehérhalakat megcélzó fix szerelék volt. Ekkor jött az első kérdés. Illetve az első kettő.
– Hogyan lehet megmondani, hogy ez egy keszeges szerelék, amaz meg egy pontyos? Hogyan tudjuk egy szerelékkel szelektálni a halakat?
- A válasz nem bonyolult. 100%-osan természetesen sehogy, de pl. a halak táplálkozási szokásait figyelembe véve, ezt jó eséllyel megtehetjük.

Keszeges, széthúzott ólmokkal
 
Keszeges, széthúzott ólmokkal
 


Tegyünk különbséget a nagytestű keszegfélék (pl. a dévér, karika, bagoly) és a közepes-, és kistestű keszegfélék (pl. bodorka, vörösszárnyú, razbóra, sneci) táplálkozása között. A nagytestű keszegfélék viszonylag gyorsan nőnek és jellemzően olyan táplálékokat fogyasztanak, amelyek pontycentrikus vizekben kihasználatlanok maradnak. Főleg az iszapban lévő szerves törmelékek, alsóbbrendű szervezetekre és a parti növények szárain élő puhatestűek jelentik fő táplálékukat. A közepes-, és kisebb testű keszegek táplálékát főleg a planktonok, rovarok, puhatestűek jelentik. Egyszerűen lefordítva, a kisebb halakhoz a szerelékünket le kell finomítani, a kisebb szájakhoz kisebb horgot, kevesebb ólmot és érzékeny úszót kell szerelnünk. A csalit hiába cövekeljük le, ha a célhalak a fenék felett, illetve vízközt táplálkoznak. Ennyi segítséggel már lehetnek halvány körvonalaink, hogyan kezdjünk a szerelék összeállításának. A főzsinórunk 14-es vastagságú és süllyedő legyen. Ennél vékonyabbat csak a gyakorlott kezűeknek ajánlom, hogy a horgászatra szánt időt ne gubancolással kelljen tölteni. Az előke 8-as, 10-es vastagságú legyen, a horog pedig vékony húsú, 16-18-as méretben. Szerelékünk egyik legfontosabb eleme vitathatatlanul az úszó! Méretét a meghorgászni kívánt távolságtól és a víz áramlásától tegyük függővé. Egy teljesen álló, áramlásmentes vízre, 20-25 méteres távra 6-8 grammos wagglert javasolnék. Ha pl. a feltámadó szélnek köszönhetően, beindul a víz, akkor akár 10-14 grammig is felmehetünk. Amit én a legfontosabbnak tartok, az, hogy a jelzőrésze karbonszálas legyen, vékony, de jól látható bóbitával.

Alap szerelékem keszegre
 
Alap szerelékem keszegre
 


Ez van annyira érzékeny, ha egy hal már a behulló csalinkat elkapja, ez a jelzőrész jól láthatóan kint marad. Az úszónk kisúlyozása: A keszeges szerelékekre szinte mindig teszek szimpla vagy dupla, kisméretű forgókapcsot. A kapocs fölé csíptetek 3-4 darab kisméretű sörétólmot. Ezek együttes súlya nálam soha nem haladja meg az egy grammot, de a legfinomabb kapások esetén van, hogy csak a forgó teszi ki a zsinóron lévő összes súlyt. Az úszóra annyi lamella kerüljön, hogy azok súlya + a damilon lévő ólmok, és a forgó az antenna feléig süllyessze be az úszónkat. Gyorsabb csali süllyedést érünk el, ha az ólmainkat egészen a forgóhoz húzzuk. Ha lassítani, akarjuk, akkor az ólmokat 40-60cm-el feljebb húzzuk, vagy láncszerűen, arasznyi távolságokra elosztjuk. (többek között ez az előnye, hogy minimum 4db söréttel súlyozunk és nem egy-két darab nagyobbal)

Fix pontyos szerelék:
Kishazánkban elsődleges termelő és horgász halfajnak számít. (sajnos) Táplálékuk főleg az iszapban lévő szerves törmelékek, de agyontelepített tavakon, ahol kevés a természetes táplálékuk, áttérhetnek más fehérjeforrásokra is. (kistestű halak, halivadékok) Keresgélés közben az iszapot feltúrva, felkavarva jelentősen megnehezíthetik más halfajok életkörülményeit. Ezt ismerve, pontyra egy nehezebb szereléket kell készítenünk, a fenékre lecövekelve.

Pontyos szerelék, majdnem 2 g összehúzott ólommal
 
Pontyos szerelék, majdnem 2 g összehúzott ólommal
 

 

Alap szerelékem pontyra
 
Alap szerelékem pontyra
 


A fix szerelékem szinte megegyezik a keszegeshez, a következő különbségekkel. Az előke 12-14-es vastagságú, és erősebb, nagyobb (10-14-es) horog kerül rá. Ha a horgot nem direkt a főzsinórra kötöm, akkor az előkét itt is forgókapocsba akasztom. Az ólmozás 1-2 gramm közötti, és lehetőleg ez is 4-5 darabban kerüljön a zsinórra. Jelentős különbség az úszó antennájában keresendő. Ha igazán le akarjuk tenni fenékre a csalinkat, hogy ne sodródhasson és, az áramlás ne buktathassa folyton víz alá az úszót, akkor a karbon antennás jelzőt tegyük félre és helyette egy tömör, páva antennás szárat válasszunk. Az eresztéket ne pontosan állítsuk be, ilyen esetben 15-20 centivel vegyük hosszabbra, így biztos nem bukik be az úszónk.

A lágyabb akció meghálálja magát, szépen megtartja a halat
 
A lágyabb akció meghálálja magát, szépen megtartja a halat
 

 

Keszeges kaja csontival
 
Keszeges kaja csontival
Pontyos kaja tuninggal
 
Pontyos kaja tuninggal


Tavunkon sem éri el az átlag vízmélység a kétméteres mélységet, így mindketten egy-egy lágy akciójú, 3.90-es bottal felfegyverkezve álltunk a parton. Gyurinál a pontyos, nálam a keszeges cucc. A kipakolás előtt bekevertük a két különböző etetőanyagot, hogy a szelektálás biztos legyen. A pontyos kaja egy finom, citromillatú, nagyszemcsés, magyar kaja volt, amely már sokszor bizonyított. Na ezt még nagy hévvel feltuningoltuk kukoricával és pelletekkel.
Tipp: a kukoricát és a pelletet a már megnedvesített és áttört! etetőanyaghoz adjuk hozzá, mert ezeket a rostán nagyon macerás átpasszírozni.
A keszeges etetőanyag egy barna és aprószemcsés anyag volt, amelyet a gyors oldódás miatt szárazabbra kevertem és tuningnak csak kevéske csonti került bele.

Gyurinak is sikerült
 
Gyurinak is sikerült
Majdnem bizonyíték
 
Majdnem bizonyíték

 

Se keszeg, se ponty
 
Se keszeg, se ponty
 


Az idő gyönyörű volt, de három óra alatt mindössze egyvalamit sikerült bizonyítani Gyurinak. Az összes tudományomat dobhatom sutba, mert sem keszeget, sem pontyot nem sikerült fognunk, viszont kiderült, hogy mindkét szerelék kiválóan alkalmas törpeharcsák fogására. Ennek ellenére én a továbbiakban is maradok ezeknél, az alapszerelékeknél.

Írta és fényképezte: Németh Dániel
 
Szólj hozzá:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.