Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Etetőanyagok mesterfokon!

Azt hiszem, kevés olyan horgász van az országban, aki ne hallott volna a Timár Mix névről, vagy a névadó család valamelyik tagjáról. Mivel a mai naptól Haldorádó Horgászportál Áruházában is fellelhetők a Timár Mix termékek, jó alkalom kínálkozik bemutatni a céget és történetét, áttekintő ismertetést adni a gyártott, forgalmazott termékekről.

Szűrés Tóth Ferenc írásaira
Tóth Ferenc

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy kihasználhattam a lehetőséget és az alkalmat egy kötetlen beszélgetésre Timár Gáborral, az új Timár Mix üzem megnyitóján.

F.: Sok mindent ismernek már Rólatok, a családról a horgászok, horgászattal kapcsolatba kerülők. Tudjuk, hogy a családban mindig meghatározó szerepe volt a víznek, halaknak. Régebben is, amikor igazából a halászatról szólt a dolog – egészen az ükszülőkig visszamenőleg így volt –, most pedig az egész család élete a horgászattal, versenyzéssel kapcsolatos.

T.G.: Természetesen mindaz a tapasztalat és tudás, amit a vízen járó, élő emberek magukba szívtak az évek során, apáról fiúra szállt, de ez nem csak nálunk volt így, ez minden családban így van. Ezért aztán abban sincs semmi különleges, hogy én is és a két nagyobb fiam együtt nőttünk fel a horgászattal. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Timár Gábort méltán nevezhetjük élő legendának, hihetetlen horgásztudásra és tapasztalatra tett szert az évtizedek folyamán!

 

F.: Az sem titok, hogy komoly versenyzői múlttal rendelkeztek. Gondolom, ez azért motiváció is volt az etetőanyag készítésben.

T.G.: Adott volt az út. Amikor a 60-as években megismerkedtem a versenyhorgászattal, még nagyon sok nehézséggel kellett szembenézni. Talán a mai fiatalabb versenyzők el sem tudják képzelni, hogy nem volt a horgászboltok polcain kész etetőanyag, de csali is csak alig-alig. Minden versenyző otthon keverte féltve őrzött receptjeiből azokat az etetőanyag-keverékeket, amit jónak gondolt. Sok tapasztalatot gyűjtöttem, gyűjtöttünk ezekben a korai időkben. Egyre érlelődött a gondolat, hogy mindazt a tapasztalatot, amit a versenyzés során megszereztem, nem csak a saját horgászatunkban kellene hasznosítani: talán szélesebb körben is érdeklődésre tarthatnak számot az általam kitalált etetőanyagok.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Feldolgozásra várnak az alapanyagok

 

Igazából az 1990-es év óta beszélhetünk a Timár Mix-ről mint piacon megvásárolható etetőanyagról. Mint minden üzleti vállalkozásban, itt voltak különböző nehézségek, de ezeken igyekeztünk úrrá lenni. A cég életében a 2000-es év volt a mérföldkő, amikor ennek az üzemnek az elődjében kezdtük el a termelést, gyakorlatilag az üzemszerű etetőanyag-gyártást. Az előző tíz év megalapozta a Timár Mix létét, ez volt az az időszak, ami alatt meg kellett ismertetni, be kellett hozni a köztudatba a termékeinket. Természetesen más volt a csomagolás, szerényebbek voltak a lehetőségek. Ez értendő azokra az etetőanyag összetevőkre, amiket abban az időben be lehetett szerezni, de vonatkozik a csomagolóanyagokra is. Ma azért sokkal könnyebb a helyzet, gyakorlatilag bármilyen alapanyag hozzáférhető, megvásárolható. Igaz, a piac viszont sokkal „keményebb”, hihetetlenül erős a konkurenciaharc, óriási a kínálat.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A csomagolás folyamata

 

Volt néhány alap etetőanyagunk, ezekhez képest egyrészt az igények miatt, másrészt a különböző halakra való specifikáció miatt szélesedett ki a paletta. Nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy ezek az etetőanyagok mind tapasztalati úton összeállított etetőanyagok. Aztán a további fejlődést segítette az is, hogy előbb Dani fiam, majd Szabolcs is a versenyhorgászok sorába lépett. Bárhova is mentünk horgászversenyre, megnéztük, hogy ide milyen etetőanyag is kellhet, és megpróbáltuk úgy összeállítani a keverékeket, hogy a legjobb eredményt tudjuk elérni. A versenyhorgászok ellátása is fontos momentum volt, de elsősorban az volt, a cél, hogy a hobbi horgászoknak olyan etetőanyagot készítsünk, amivel főleg a pontyhorgászatot tudják megoldani. Ezzel párhuzamosan néhány extra etetőanyagot is készítettünk úgy a ponty-, mint a keszeghorgászok számára.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Bevetésre vár

 

F.: Az elmúlt évek alatt melyek voltak azok az etetőanyagaitok, amik úgymond „vitték a pálmát”? Melyek a legsikeresebb keverékeitek?

T.G.: Annak idején a vanília, a méz, az epres ízesítésű etetők kerültek be a köztudatba: ezek mint standard, hétköznapi etetőanyagok megvannak a palettán most is, és ezekből viszonylag sok fogy mind a mai napig. A horgászok ismerik, használják ezeket a közkedvelt anyagokat. Mikor kiszélesítettük a palettát, pl. a Ponty - Kárász elnevezésű etetőnkkel, az is nagyon sikeres lett. Nem véletlenül, a magyar horgászok nagy százaléka preferálja a ponty horgászatát. De azokban a tavakban, ahol a ponty eredményesen fogható, mintegy járulékhalként ott van a kárász is. Ez az etetőanyag gyakorlatilag olaszos mintára speciálisan e két halfaj számára készül.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Timár Dániel a legidősebb gyermek, aki apja mellett végigjárta a horgászat és az élet iskoláját, jelenleg a cég ügyvezetője

 

Az utóbbi években megfigyelhető a fenekező horgászat finomodása. A finomodó módszer több halat eredményez, ezt a gyakorlatban látjuk. A feederbotos horgászat kissé más követelményeket támaszt az etetőanyagokkal szemben is, amit megpróbáltunk maximálisan figyelembe venni, mind a finomabb stílust, a keszeghorgászatot kedvelő, mind pedig a pontyokat fogni szándékozók igényeit kielégítve. Ezek a feeder etetők is egyre nagyobb sikert aratnak, ahogy a módszer népszerűsége is felfutóban van.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Különösen népszerűek a feeder technikához ajánlott etetők

 

F.: Esett már szó a versenyhorgászatról az indíttatás okán, mondanál néhány szót a nekik ajánlott termékeitekről?

T.G.: A versenyző egy nagyon kreatív horgász. A termékeink összeállításánál ezt a kreativitást mi tovább kívánjuk erősíteni. Mit is értek ezen? Van egy olyan etetőanyagunk, a Mester Mix álló-, és folyóvízi változata, ami tartalmazza az összes olyan összetevőt, ami minden egyes versenyhorgászatra alkalmas etetőanyagnak az alapját képezi. Ez egy kész alapként használható, „testre szabható” a víz sajátosságának, a fogható halfajoknak és a különböző horgászmódszereknek megfelelően, ami az általunk forgalmazott adalékok hozzáadásával is megoldható. De ez csak egy lehetőség – az országban sok tesztcsapat és egyéni horgász használja a kész verseny etetőanyagainkat is, akár dévérkeszeg, akár ponty fogására.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Timár Szabolcs is bekapcsolódott már a cég életébe. „Az alma nem esik messze a fájától” – az apa négyszeres Magyar Egyéni Bajnoki címe mellett Szabolcs és Dani kettőt-kettőt szerzett. A 8 bajnoki cím magáért beszél!

 

F.: Új év, új üzem – gondolom, etetőanyag újdonsággal is tudtok szolgálni?

T.G.: Igen, sok újdonsággal vágunk neki a szezonnak. Az egyik ilyen a pelletes etetőanyagunk. Ez egy rendkívül tartalmas, jó minőségű etetőanyag, amelyhez még a saját, titkos recept alapján készült pelletünket keverjük gazdagon. A por alakú etetőanyag viszonylag rövid idő alatt feloldódik, míg a pelletnek közel fél óra az oldódási ideje. Az etetést először megtaláló apró halak a por alakú etetőanyagot, vagy annak egy részét eszik fel. Ettől jóllaknak és továbbállnak, míg a darabosabb pellet továbbra is ott marad. Így tökéletesen érvényesül a hosszan tartó csalogatóhatás és halszelektálás, hiszen a nagyobb testű, később érkező halaknak is marad kellő mennyiségű finomság.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Etetőanyag-pellet kombináció: igazi nagyhal csemege!

 

Ez az etetőanyag kissé más bekeverési technikát igényel. Ha át kívánjuk törni a megnedvesített anyagot, célszerű előtte a rostával szétválasztani, majd áttörés után visszatenni a pelletet.

A jól bevált etetőanyagokból préselt 6 mm-es pontyos etetőanyag pellet tovább növeli az esélyt a halak etetésen tartására. Tartalmazza azokat az összetevőket és aromaanyagokat, amit az etetőanyag, ezért csalogató hatása kiváló. Külön előnye még, hogy vízbe juttatása után felhőt nem képez, ezért az apró halak számára közömbös marad. 35-40 perc oldódási idejű, tehát hosszú ideig darabos etetőanyagként főként a nagy testű halak figyelmét keltheti fel.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

2007. évi újdonságok az etetőanyag pelletek

 

Nem csak a pontyhorgászokra gondoltunk, ezért készítünk dévéres, kisebb átmérőjű pelleteket is. Ez a vékony, mintegy 3 mm átmérőjű pellet kissé a csontkukacra is hasonlít.

Ebben ez évben kerül forgalomba a Carp Pellet nevű termékcsaládunk is. Ez a csökkentett olajtartalmú, kiegyensúlyozott tápértékű eledel tökéletes a céltudatos pontyhorgászatra. Az aminosavak és étvágygerjesztők különleges kombinációjának köszönhetően a halakat folyamatos táplálkozásra készteti.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Pontyos pelletek

 

Szintén új a palettánkon a most forgalomba kerülő Halibut Pellet is. A Halibut Pelletek nem halaromát, hanem nagyon sok hallisztet és halolajat tartalmaznak. Rendkívül kalóriadús, tartalmas falatok. De nagy szerepe van a fogósságában a kiváló aminosav-tartalomnak, az ízfokozóknak és az étvágyserkentőnek is. A legkisebb méret (10 mm) tömör, a másik két méret (16, 20 mm) átfúrt, amely lehetővé teszi, hogy hajszálelőkés módszerrel kínáljuk fel.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A nagy pontyok csemegéi: Halibut pelletek

 

Újdonságként kell még megemlíteni a Feeder potyka elnevezésű etetőanyagunkat, ami a közkedvelt Feeder Ponty extra kategóriájú etetőanyag olcsóbb változata. Közepesen durva szemcsézetű és sárga, piros, fekete színben kerül forgalomba. 1 és 3 kg-os kiszerelésben is kapható.

A Big Potyka is új etetőanyagunk, ami az előző analógiájára a Big Ponty extra kategóriájú etetőanyag-keverék olcsóbb változata. Kifejezetten nagyhalas etető, 20% carrube-t (durvára darált szentjánoskenyér) tartalmaz. Durva szemcsézetű etetőanyag, sárga, piros és fekete színben kerül forgalomba. Minden évszakban eredményesen használható etetőanyag-keverék. Szintén 1 és 3 kg-os kiszerelésben is kapható.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Carp Plus az új pontyos etetőanyag család neve

 

A keszeghorgászok is találnak a palettánkon újdonságot! Az egyik a Bodorka/Roach elnevezést kapta. Ez az ismert bodorkás etetőanyagunk fűszeres és olcsóbb változata. Aromaként természetes fűszernövények őrleményét tartalmazza. Az etetőanyag önmagában és más etetőanyagokkal keverve is kiváló keszegcsalogató. Fekete változata a kora tavaszi, késő őszi időszakban, kristálytiszta vizekben nagyon hatásos.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A keszeghorgászok is találnak újdonságot – az új etetőanyag család a Match Plus nevet kapta

 

Match Plus (Bodorka, Dévér) néven forgalmazzuk univerzális keszegező, barna színű, közepes szemcsézetű etetőanyagunkat. Fűszernövények és olajos magvak őrleményét tartalmazó keverék.

A Folyóvízi ánizsos egy egészen speciális etetőanyag-keverék. Főleg paduc horgászatához ajánljuk. Az ánizsmag őrleménynek köszönhetően intenzív aromát áraszt a vízben, és sokáig megtartja hatását.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az őszi márnák voltak a tesztalanyok

 

A Feeder egy kiváló tapadó képességű intenzív aromájú, keszegfélék horgászatához kifejlesztett etetőanyag. Önmagában és más etetőanyagokkal keverve is kiváló keszegcsalogató. Világosbarna színű, közepes szemcsézetű, álló- és folyóvízi horgászathoz egyaránt használható etetőanyag.

Az idei évtől nem csak por aromákat forgalmazunk, palettánkon újdonság a folyékony aroma. Elsősorban a versenyhorgászat céljára gondolva hozzuk forgalomba pontyos aromaként a SweetCorn, a Ponty-Epres és a speciális összetevőkből álló Pontyos elnevezésű termékünket. A keszeghorgászoknak a Szúnyoglárvás-, Scopex-, Dévér Extra folyékony arománkat ajánljuk, de gondoltunk a márna- és a paduchorgászokra is a Sajt folyékony aromával.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Folyékony aroma újdonságok

 

Az említetteken kívül természetesen további újdonságokkal is jelentkezünk még. Ezekről folyamatosan tájékoztatjuk a Haldorádó Horgászportál látogatóit. Remélem, hogy akár személyesen is találkozunk valamelyik, hamarosan megrendezendő horgászkiállításon, vagy akár a vízparton – szívesen válaszolok, válaszolunk a felmerülő kérdésekre.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Számos új adalék is bővíti a palettát

 

F.: Köszönöm a meghívást! A Timár családnak pedig sok sikert, erőt és kitartást kívánok. Fantasztikus mindez, amit az évek folyamán felépítettetek, létrehoztatok. Hasonlóan dinamikus, eredményes éveket kívánok!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az új Timár Mix üzem


(X)
Írta és fotózta: Tóth Ferenc


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.