Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kapcsolat a hallal

2010.04.14
2009-08-19

Kapcsolat a hallal

A feeder zsinórokról
 
Bár a felszerelés minden elemére nagy figyelmet kell szentelnünk, talán a zsinór az amivel ezt nem tesszük. Rengeteg mindent határoz meg a horgászat alatt, ezért érdemes minden tulajdonságát, lépésről-lépésre átnézni…

A zsinór története
Már az ősi időkben is a horgot valamire rá kellett kötni ahhoz, hogy horgászni tudjanak vele. A természetes, azaz növényi vagy állati eredetű zsinórok nagyon sokáig voltak használatban. A korszerű műanyagok előállításával mindez nagyban megváltozott. Végtelen hosszú zsinórok gyártására lettek képesek a gyárak, így másodsorban a horgászipart is ki tudják szolgálni. Az alapanyaga az ásványolaj bizonyos részei, ebből állítanak elő végtelen hosszú szénláncokat. Az atomok tulajdonságai, valamint a hozzáadott segédanyagok határozzák meg a zsinór későbbi, nagyon fontos tulajdonságait.

A jó minőségű zsinórokért sem biztos, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni
 
A jó minőségű zsinórokért sem biztos, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni
 


A feeder zsinórok
Elsődlegesen a monofil (azaz egy szálból álló) zsinórokkal foglalkozom. A fonott (multifil) zsinórok használata a feeder horgászatban még nem elterjedt. Ezeket inkább horogelőkeként vagy dobóelőkeként láthatjuk viszont ebben a technikában. A legfontosabb tulajdonságok az átmérő, a szakítószilárdság (csomózott és csomózatlan), az emlékezés, a nyúlás, a szín és a súly. (A kopásállóság egy köztes, összetett tulajdonság, most ezzel nem foglalkozunk.)

Nem csak tengerre való a kékes árnyalatú…
 
Nem csak tengerre való a kékes árnyalatú…
 …hanem akár a Kis-Dunai horgászatra is
 
…hanem akár a Kis-Dunai horgászatra is


Az átmérő
Talán elsőnek a horgásznak az átmérő helyes kiválasztása okozhat problémát. Ha túl vastagot választ a horgász, akkor nem tud messzire dobni, érzéketlenebb lesz a szerelék. Ha túl vékonyat, akkor esetleg egy nagyobb hal elszakítja. A gyártók mostanra egyre pontosabb értékeket adnak meg, régebben előfordultak nagyobb eltérések.

A sötét szín a nehezítő anyagok miatt van
 
A sötét szín a nehezítő anyagok miatt van
 


A szakítószilárdság
Sajnos a gyártók a legtöbb esetben a csomózatlan értéket adják meg. Ez persze magasabb a csomózottnál, s így könnyebb eladni.

Tipp:
Itt fontos még megjegyezni, hogy a csomókat kivétel nélkül nedves állapotban húzzuk készre, így fognak a szálak tökéletesen egymásra zárni. Így megközelítheti a csomózott érték a csomózatlant.

Egyik nagyon fontos tulajdonság a zsinórok vizsgálatánál még az emlékező képesség. Én még tisztán emlékszem arra az időre, amikor a szereléket bedobva a zsinór, mint a rugó megállt a víz tetején. Összefoglalva az emlékező képesség nem más, mint az, hogy a zsinór mennyire emlékszik a gyártási (azaz egyenes) alakjára és méretére. Nekünk az a jó, ha 100%-osan emlékszik.

A nyúlás
A zsinór nyúlása, mint tulajdonság nagyon fontos a feederbotos horgászatban. Ha megnyújtjuk és elengedjük, akkor visszanyeri eredeti méretét, ez az emlékezés. Azonban nem mindegy mekkorára tudjuk nyújtani. A fonott zsinórok nyúlása gyakorlatilag nulla. A monofil zsinórok nyúlása lehet akár 5 százalék is. Ez egy átlagos 50 méteres horgászaton 2,5 méter! Persze ez a maximum, ez ritkán fordul elő. A nyúlás úgy gondolom minimális szerepet játszik a kapás érzékelésében. Ilyenkor nagyon kicsi erő játszik közre a spicc és a horog között, így az nem befolyásolja a nyúlást. A bevágásnál már annál fontosabb, hogy lehetőleg ne nagy nyúlású legyen, mert nem tudjuk megakasztani a halat, a horog nem akadhat rendesen. Vagyis talán összefoglalva az a jó, ha kis nyúlással rendelkezik.

A drágább zsinórokat óvják a napfénytől, sajnos ez a típus nem készül kis méretben.
 
A drágább zsinórokat óvják a napfénytől, sajnos ez a típus nem készül kis méretben.
 


A szín
Még nem esett szó a zsinórok színéről. Ebben az utóbbi pár évben történ nagy változás. Régebben nem színezték a zsinórok anyagát, azt mindig a hozzáadott segédanyagok határozták meg. Mára a horgászok igényét kielégítve gyártanak különböző, akár egy tekercsen belül több színben is. Ezek mind-mind a rejtőzködést szolgálják. A merülő feeder zsinórok sötét színűek a nehezítő adalékok miatt.

Vannak, akik szeretik elrejteni a szereléket a vízben, nekik való a sokszínű zsinór.
 
Vannak, akik szeretik elrejteni a szereléket a vízben, nekik való a sokszínű zsinór.
 


A zsinór súlya
Legutoljára maradt a súly, mint tulajdonság. Az átlagos zsinór súlya a vízhez viszonyítva 1,10-1,16 között van. Ez annyira kis eltérés, hogy nem merül le a zsinór (FLOATING). Gyártanak kimondottan süllyedő (SINKING) zsinórokat is, méghozzá úgy, hogy valamilyen fémet kevernek hozzá gyártáskor. A feederbotos horgászatban mindkettőnek van jelentősége. Például, ha sekély, akadó mentes vízben szeretnénk pontyot fogni, akkor a süllyedő zsinór jöhet számításba. Ugyanis az a fenékre süllyedve nem képez akadályt a halaknak. A másik eset, amikor mély tavakon, bányatavakon horgászunk, itt kimondottan hátrány a süllyedő zsinór. Itt a hagyományost alkalmazzuk. Ilyenkor az megáll vízközt, és nem kell azt a teljes vízoszlopon áthúzni kitekeréskor.

Az ideális feeder zsinór: jó csomótűrő, kis nyúlásával közvetlen kapcsolatot biztrosít a hallal
 
Az ideális feeder zsinór: jó csomótűrő, kis nyúlásával közvetlen kapcsolatot biztrosít a hallal
 

Meccsbotos horgászatra fejlesztették, azonban tökéletes feeder zsinórnak is, gyorsan merül
 
Meccsbotos horgászatra fejlesztették, azonban tökéletes feeder zsinórnak is, gyorsan merül
 


Végszó
Száz szónak is egy a vége (a zsinórnak meg mindig kettő). Böngésszétek az interneten a leírásokat, olvassátok a zsinórok dobozán az adatokat. Így tudjátok majd kiválasztani a legmegfelelőbbet saját horgászatotokhoz.

Tipp:
A pontos választásban segíthet még az EFFTEX kiállításon közzétett átfogó zsinór teszt. Itt…

Írta és fényképezte: Kocsis László
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.